Recomandări IGSU în cazul codului galben de furtuni care intră în vigoare sâmbătă după amiaza: Pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină cetățenii să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reamintit că de sâmbătă după amiaza de la ora 15:00 până duminică la ora 4:00 va fi în vigoare o avertizare cod galben de furtuni și ploi însemnate cantitativ care va afecta și jumătatea vestică a județului Suceava.

Potrivit IGSU, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, fiind prognozate manifestări sub formă de averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor putea depăși 25 – 30 l/mp și punctiform 35 – 40 l/mp.

„Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, transmite IGSU.

Mai mult, având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.(N.B.)


Intră acum și în grupul de