Misiunea de asanare riscantă, cu proiectile în perfectă stare de funcţionare


Intră acum și în grupul de

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de lt.col. Anton Cristinel, a intervenit joi după-amiază cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unor elemente de muniţie neexplodată, provenind din al doilea război mondial, asanate din gospodăria lui Gheorghe O., din localitatea suceveană Satu Mare.
În timp ce proprietarii executau lucrări de săpături la fundaţia casei, au observat câteva elemente de muniţie în pământ. Au oprit lucrarea şi au cerut ajutorul poliţiei locale. Aceştia au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, care a trimis echipa pirotehnică la faţa locului.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, în urma cercetării şi detectării amănunţite a zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil explozibil calibrul 100 mm şi un proiectil explozibil calibrul 76 mm.
S-a constatat că zona respectivă nu mai prezintă pericol iminent, fiindu-le pus în vedere proprietarilor că, în eventualitatea executării altor lucrări de săpături în zona respectivă, să sesizeze lucrătorii postului de poliţie local sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul 112, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate pe timpul lucrărilor.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.
Misiunea de asanare a fost complexă şi riscantă, existând riscul ca cele două proiectile, în perfectă stare de funcţionare, să explodeze la o manevrare greşită.


Intră acum și în grupul de