Prefectul Sorin Arcadie Popescu vrea ca piaţa lemnului să cunoască un reviriment


Intră acum și în grupul de

Peste o sută de reprezentanţi ai unor firme sucevene din industria lemnului i-au cerut prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, corelarea preţului lemnului vândut de Regia Naţională a Pădurii cu condiţiile pieţei, reducerea accizei la motorina folosită în exploatare şi nu în ultimul rând, facilităţi fiscale la proiecte cu fonduri structurale.

Prefectul de Suceava a organizat, în cursul zilei de vineri, o întâlnire privind funcţionarea pieţei lemnului în judeţ, la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Oficiului Concurenţei, Camerei de Comerţ şi Industrie şi peste o sută de reprezentanţi ai unor firme din judeţul Suceava care activează în industria lemnului.

În cadrul acestei întâlniri, agenţii economici au arătat că preţul de plecare la licitaţii pentru masă lemnoasă practicat de RNP este mai ridicat decât ar fi normal în condiţiile actuale ale pieţei care a scăzut în ultimul an, iar în aceste condiţii, pentru lemnul de foc şi lemnul subţire nu este piaţă de desfacere.
Totodată, ei au solicitat reducerea accizei la motorina folosită exclusiv pentru lucrările silvice, iar în cazul proiectelor cu fonduri structurale au cerut să fie actualizată limita maximă în funcţie de actualul curs valutar şi să nu mai achite TVA pentru achiziţionarea utilajelor.
Agenţii economici din industria lemnului s-au mai plâns prefectului şi de numărul mare de controale care sunt făcute de diverse instituţii ale statului.

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu a arătat că în ceea ce priveşte preţul de plecare la licitaţii pentru masă lemnoasă practicat de RNP, va propune ca acesta să revină la nivelul practicat în august 2008, subliniind că în condiţiile în care nu există desfacere pentru lemn de foc şi lemn subţire, RNP riscă să nu vândă marfa care se degradează.
El a mai spus că în ceea ce priveşte reducerea accizei la motorina folosită pentru lucrările strict silvice, va propune Ministerului Agriculturii ca o astfel de măsură să fie adoptată odată cu reducerea accizei motorinei pentru lucrările agricole.
Prefectul a menţionat că le-a propus participanţilor la întâlnire să investească în proiecte privind construcţia unor centrale termo-electrice care să folosească drept combustibil biomasa, acestea fiind utile în localităţi mai mici.

Sorin Arcadie Popescu a spus că în ceea ce priveşte controalele instituţiilor de stat va stabili cu şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ ca aceste verificări să fie făcute, pe cât posibil, centralizat şi după un program bine stabilit.
Prefectul şi-a mai exprimat încrederea că firmele din industria lemnului din judeţ vor reuşi să facă faţă crizei economice şi că vor continua să se dezvolte.


Intră acum și în grupul de