O fisură la magistrala de gaz Fălticeni – Suceava – Botoşani – Dorohoi a pus pe jar pompierii și echipele E.ON


Intră acum și în grupul de

Dispeceratul E.ON Gaz Distribuţie a fost anunţat vineri, în jurul orei 11.15, în legătură cu avarierea conductei de transport aparţinând operatorului Naţional de Transport Transgaz care alimentează cu gaze naturale judeţele Suceava şi Botoşani. Avarierea conductei magistrale de transport a gazelor naturale pe traseul Fălticeni – Suceava – Botoşani – Dorohoi a determinat sistarea totală sau parţială a alimentării cu gaze naturale în comunele Bosanci şi Ipoteşti, din județul Suceava, precum şi în localităţile: Bucecea, Dorohoi şi Şendriceni, din judeţul Botoşani.

Tot ca urmare a avariei, în comunele Siminicea, Salcia, Şcheia, dar şi municipiul Suceava, din judeţul Suceava, precum şi în localităţile Cătămărăşti şi Botoşani, din judeţul Botoşani s-a constat o scădere a presiunii gazelor naturale.

După o întârziere de o oră de la anunțarea evenimentului, la dispeceratul E.ON a fost înștiințat și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Bucovina” a cărui Grupă Operativă împreună cu Detaşamentele de Pompieri Fălticeni şi Suceava au intervenit pentru asigurarea şi monitorizarea magistrale de alimentare cu gaze naturale fisurată, pe raza localităţii Unceşti, comuna Buneşti.
La sosirea gărzii de intervenţie s-a constatat că, din cauza unor alunecări de teren, magistrala de alimentare cu gaze naturale (DGN Ø 400 mm), ce alimentează municipiul Suceava şi judeţul Botoşani, s-a fisurat, rezultând scurgeri masive de gaze.

Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au asigurat zona şi au monitorizat elementele probabile de risc. S-a oprit transportul gazelor naturale şi s-a trecut la înlocuirea tronsonului afectat. Echipa SC Transgaz SA a executat manevre tehnice specifice pentru arderea controlată a gazului rămas pe conducta magistrală, timp în care s-au făcut lucrări de sudură necesare înlocuirii tronsonului.
Pentru stingerea gazelor aprinse s-au folosit 4 stingătoare P6 şi aproximativ 40 kg pulbere de mare eficacitate Florex. Datorită faptului că avaria s-a produs la aproximativ 2 km de zone locuite, evenimentul nu a pus în pericol vieţile sau locuinţele cetăţenilor.

Misiunea s-a încheiat, fără incidente, la ora 20.30.


Intră acum și în grupul de