Sute de tone de materiale de construcţii, returnate Rezervelor Statului


Intră acum și în grupul de

Sute de tone de materiale de construcţii din depozitele temporare din judeţul Suceava, care nu au mai fost folosite la reconstrucţia caselor distruse de inundaţii, au fost returnate luni în depozitele din Bacău ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Popescu, cu aceste materiale, respectiv 480 mc de BCA, 180 de tone de ciment, 14 tone de armături, tablă, lemn, uşi de interior şi exterior, balast şi nisip, s-ar fi putut reconstrui un număr de 26 de case.

Popescu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a verificat în teren modul în care s-a realizat reconstrucţia caselor distruse sau afectate de inundaţiile din iulie 2008, apreciind că în unele cazuri aceasta a fost nesatisfăcătoare. Prefectul a spus că a găsit „înţelegerea” unor firme care au acceptat să transporte materialele solicitând doar contravaloarea combustibilului consumat, care va fi achitat din fondul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava constituit din donaţii. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că s-a ajuns să fie nefolosite cantităţi semnificative de materiale de construcţie, întrucât prin Hotărâre de Guvern a fost prevăzută reconstrucţia unui număr mai mare de case, fiind incluse şi unele care se aflau în zonă inundabilă, dar care nu au fost distruse de ape.

Prin HG 864/2008 în judeţul Suceava urmau să fie reconstruite 197 de locuinţe, iar alte 59 să fie reabilitate, dar în urma solicitărilor din teren au fost reevaluate unele situaţii şi s-a propus Guvernului suplimentarea numărului de case incluse pentru reconstrucţie, acest lucru fiind aprobat prin H.G. nr.1057/2008, dar unele primării au refuzat să realizeze aceste lucrări, din care la Arbore 23 de locuinţe, la Cacica două locuinţe şi câte una în Bălcăuţi şi Şcheia. Ulterior, primăria localităţii Comăneşti a solicitat reconstruirea a nouă locuinţe, iar cea din Ulma a mai solicitat reconstruirea unei locuinţe, motiv pentru care Prefectura a propus Guvernului, în luna octombrie 2008, ca în judeţul Suceava să se reconstruiască un număr de 173 locuinţe, iar 76 să fie reabilitate. La 1 decembrie 2008 au fost recepţionate, în stadiul “la roşu”, un număr de 163 de locuinţe, mai puţin cele zece din Comăneşti şi Ulma.


Intră acum și în grupul de