Feriţi-vă de toba produsă la unităţile din Stroieşti, Salcea, Sadova, Măriţei!


Intră acum și în grupul de

Mediul rural a fost luat în vizor în ultima perioadă de OJPC Suceava, care a desfăşurat acţiuni de control pentru verificarea calităţii, conformităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetării produselor alimentare. Potrivit şefului OJPC Suceava, Elena Oanea, au fost verificaţi 70 de operatori economici din care 46 unităţi de comercializare şi 24 unităţi de alimentaţie publică, şi o cantitate totală de 10.015 kilograme produse alimentare. Elena Oanea a precizat că principalele abateri constatate vizează depăşirea datei limită de consum (termen de valabilitate), condiţii necorespunzătoare de expunere , prezentare şi comercializare ale alimentelor, etichetarea necorespunzătoare a produselor, neafişarea preţurilor, fumat în incinta magazinelor, vinderea ţigaretelor la bucată, neînscrierea gramajelor în meniu, nedotarea cu extinctoare al localurilor în care conform Legii 349/2002 este permis fumatul.

„Sigur că cele mai grave abateri sunt cele care pun în pericol sănătatea consumatorilor. Comercializarea produselor alimentare în afara datei limită de consum (termen de valabilitate) o apreciem ca pe o încălcare gravă a dreptului consumatorilor de a fi protejaţi. Cu prilejul controalelor efectuate s-a depistat şi a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate de 25 kg produse expirate” a menţionat Elena Oanea. Aceasta a afirmat că este vorba de carne şi preparate din carne de porc, salam de porc, muşchi de porc, carne de oaie, toba la operatori economici din Stroieşti, Salcea, Sadova, Măriţei comuna Dărmăneşti -la acest ultim operator economic produsele erau expirate din anul 2008, spune Elena Oanea.
Printre produsele expirate se regăseau şi sucuri, dulciuri (ciocolată, cornuri, croissant), bomboane la operatori economici din Dămăcuşa, Sadova, Stroieşti, suc şi bere la o unitate de alimentaţie publică din Iliseşti -expirate din anul 2008.

„Altă abatere pe care o apreciem ca fiind gravă este vinderea băuturilor alcoolice la pahar fără ca operatorii economici să aibă înscis în obiectul de activitate acest tip de serviciu şi nu dispun de autorizaţie pentru acesta. Această abatere de la normele legale o găsim în destul de multe magazine din mediul rural. Având în vedere că operatorii economici respectivi nu dispun de condiţii pentru prestarea acestui serviciu, condiţiile igienico- sanitare fiind improprii, există un real pericol pentru sănătatea consumatorilor. Dincolo de greutăţile inerente perioadei pe care o traversam, operatorii economici trebuie să-şi desfăşoare activitatea în conformitate cu legile în vigoare privind protecţia consumatorilor astfel încât acestora să nu le fie puse în pericol viaţa, sănătatea, siguranţa şi să nu le fie afectate interesele economice. Mulţi operatori economici repetă abaterile, fapt constatat la controalele curente de supraveghere a pieţei”, specifică şeful OJPC Suceava.

În urma controalelor s-au dispus 68 de sancţiuni contravenţionale, din care 54 de amenzi 14 avertismente, 14 măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare şi 7 măsuri de oprire definitivă de la comercializare.


Intră acum și în grupul de