Operativitate scăzută la unele secţii ale Curţii de Apel Suceava


Intră acum și în grupul de

În unele secţii ale Curţii de Apel Suceava operativitatea a scăzut, a precizat vicepreşedintele Curţii, Maria Andrieş. Aceasta a explicat că anul trecut, operativitatea a scăzut cu un procent de 5,48 la sută la secţia comercială şi de contencios administrativ, 3,49 la sută la secţia civilă şi 0,21 la sută la secţia de minori şi familie.
„La secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, indicele de operativitate a fost negativ influenţat prin înregistrarea unui număr ridicat de cauze noi în luna decembrie a anului 2008, cauze care, pentru respectarea tuturor garanţiilor procesuale, au primit termen de judecată mai târziu”, a declarat vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava.

Maria Andrieş a pus scăderea indicelui de operativitate la secţia civilă pe diminuarea drastică a numărului litigiilor întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care erau soluţionate în anul 2007, de regulă la primul termen de judecată, cât şi de reducerea semnificativă a cauzelor având obiecte evaluabile în bani, în care calea de atac a fost greşit calificată la nivelul tribunalelor.
Aceasta a menţionat şi alte cauze ale scăderii operativităţii, printre care: numărul mare de fonduri înregistrate, creşterea complexităţii dosarelor, acordarea unei importanţe mai mari respectării dreptului la apărare, dificultăţile întâmpinate în realizarea procedurii de citare a părţilor, modul defectuos în care unele instituţii implicate în înfăptuirea actului de justiţie răspund solicitărilor instanţei – birourile de expertize, inspectoratele de poliţie, administraţiile publice, creşterea numărului de dosare în care se invocă excepţii de neconstituţionalitate sau de nelegalitate.

„Contrar acestei tendinţe de scădere a operativităţii, secţia penală a înregistrat o creştere a operativităţii cu 1,89 procente, în condiţiile în care şi volumul de activitate a crescut cu 0,74 la sută. La secţia litigii de muncă, operativitatea a crescut cu 0,1 la sută, procent important dacă luăm în calcul faptul că s-a constatat o creştere semnificativă a dosarelor nou intrate cu un procent de 167,85 la sută, iar volumul de activitate a crescut cu un procent de 135,16 la sută, de la 910 dosare în 2007, la 2140 dosare în 2008”, a mai spus Maria Andrieş.

Curtea de Apel Suceava cuprinde în circumscripţia sa două tribunale şi 10 judecătorii, respectiv Tribunalul Botoşani, la care sunt arondate Judecătoriile Botoşani, Darabani, Săveni şi Dorohoi şi Tribunalul Suceava, la care sunt arondate Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de