Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță că a rezolvat problema creditului pentru proiectul Utilități și mediu care afectează 61 de primării sucevene: Creditul va fi stins, dar localitățile vor trebui să facă proiecte finanțate prin FNDI de racordare la rețeaua de gaze naturale


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, marți, în orașul Frasin că soluția pentru cele 61 de primării afectate de creditul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” este de preluare a creditului aferent componentei de gaz natural la bugetul de stat și că va fi emis în acest sens un act normativ.

El a spus că această situație este mai veche și că acest proiect a creat pentru marea majoritate a localităților implicate datorii pentru niște investiții la care au visat și pe care nu le-au obținut.

„Atunci se creează efecte negative, se grevează dreptul de a participa la proiectele cu finanțare europeană, dobânzi care curg din păcate în mod nejustificat pentru multe din comunitățile locale din Suceava”, a spus ministrul.

El a arătat că în urma discuțiilor cu primarii s-a găsit o soluție care va veni foarte curând, respectiv de a acoperi această povară financiară nejustificată, dar cu finalizarea, în acele comunități locale a proiectelor pentru care acest împrumut s-a luat, respectiv partea de aducțiuni de gaz natural.

„Să fie un concept integrat: pe de o parte, alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea acestei sarcini financiare la nivel local, pe de altă parte, să continuăm ceea ce acele comunități locale așteaptă, adică racordarea la partea de gaze. Aici, din Fondul de Dezvoltare și Investiții lansat de curând de Guvernul României se vor depune pentru acele comunități locale aceste proiecte pentru a finaliza ceea ce dânșii așteaptă de foarte mulți ani”, a spus Teodorovici.

El a mai declarat că a primit o scrisoare de la președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, în acest sens și consideră că nu prin scrisori de acest tip de rezolvă problemele, ci prin discuții.

Teodorovici a adăugat că în curând va fi emis actul normativ care va reglementa situația.

Ministrul a explicat că suma de 17 milioane de euro cât a rămas de plătit în urma împrumutului se va aloca de la bugetul de stat.

„Se va stinge această sumă prin echilibrarea bugetelor locale. Asta înseamnă de fapt acoperirea acestor obligații pentru ca aceste primării să poată depune proiecte pe fonduri europene pentru că, știți foarte bine, cazierul fiscal este grevat de această obligație și atunci este un blocaj în mod nejustificat”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai declarat că în acest an, fiecărui județ în parte s-au alocat câte 28,5 milioane de lei, la dispoziția Consiliului Județean și că CJ Suceava avea posibilitatea să aloce acești bani pentru plata datoriilor primăriilor împrumutate prin proiect.

Teodorovici a spus că CJ Suceava avea obligația morală să distribuie acești bani pentru primăriile cu probleme și s-a întrebat de ce nu s-au atribuit acești bani primăriilor cu probleme.(T.B.)


Intră acum și în grupul de