Miniştrii Finanţelor şi Economiei, aşteptaţi vineri la Suceava


Intră acum și în grupul de

Miniştrii Finanţelor şi Economiei, Gheorghe Pogea, respectiv Adriean Videanu, sunt aşteptaţi vineri, la Suceava, pentru a discuta cu autorităţile judeţene şi primarii din localităţile implicate în proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” despre modalitatea de ieşire din situaţia de blocaj administrativ şi financiar.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a declarat luni, că vineri va fi organizată o întâlnire a CJ Suceava şi primarilor localităţilor beneficiare ale proiectului judeţean de utilităţi cu conducerile ministerelor Economiei şi Finanţelor. El a spus că printre problemele discutate va fi transferul conductelor magistrale de gaze naturale la Transgaz, astfel încât să se poată recupera valoarea investiţiei în paralel cu continuarea investiţiilor. Totodată, în ceea ce priveşte stabilirea distribuţiei de gaze naturale, autorităţile sucevene propun Ministerului Economiei organizarea de licitaţii separate pentru Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vama şi Pojorâta, apreciind că în acest fel, oferta va fi mai atractivă şi va atrage investitori. Cadariu a mai arătat că în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de termoficare prin acest proiect în cinci oraşe, în valoare de 9,5 milioane de euro, autorităţile sucevene vor propune celor două ministere patru variante, una fiind de realocare a sumelor din creditul obţinut care este greu de realizat, în condiţiile în care gradul de îndatorare al celor cinci oraşe este ridicat, o alta prin finanţarea de la bugetul propriu al localităţilor, dar se propune şi emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru alocări de fonduri sau accesarea de fonduri prin Ministerul Administraţiei şi Internelor prin programul naţional de termoficare. Vicepreşedintele CJ Suceava a mai adăugat că autorităţile sucevene vor încerca sensibilizarea Guvernului privind alocarea de sume pentru achitarea, în luna iulie, a ratei din dobândă aferentă primului semestru, care este de 3,2 milioane de euro, pentru a se ridica astfel presiunea de pe bugetele locale.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că miniştrii Finanţelor şi Economiei, Gheorghe Pogea şi Adriean Videanu, vor veni la Suceava pentru a analiza cu primarii din judeţ modalităţile de ieşire din blocaj. Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări, autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale. Pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de