Exerciţiu Tactic de Cooperare pentru Situaţii de Urgenţă la S.C. „Egger” România S.R.L.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava va desfăşura marţi, la orele 12:00, un Exerciţiu Tactic de Cooperare pentru Situaţii de Urgenţă la S.C. „Egger” România S.R.L., privind gestionarea unor situaţii de urgenţă pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale unui incendiu la S.C. „EGGER” România S.R.L. (respectiv la depozitul de produse finite) şi ale unui accident rutier urmat de încarcerarea victimelor, pe raza municipiului Rădăuţi.

Potrivit scenariului, marţi, ora 12, dispeceratul I.S.U. „Bucovina” al judeţului Suceava este anunţat de izbucnirea unui incendiu la S.C. „EGGER” România S.R.L. – respectiv la depozitul de produse finite, datorită unei fisuri la conducta de combustibil ce deserveşte funcţionarea motorului multicarului aflat în depozitul de produse finite şi contactului combustibilului cu părţile fierbinţi ale motorului (având temperatură ridicată). Datorită faptului că multicarul, la momentul producerii incendiului, se afla în imediata apropiere a stivelor de produse finite (respectiv PAL melaminat), incendiul s-a propagat cu repeziciune pe o suprafaţă de cca 300 mp. Incendiul a fost observat la orele 11:55, de lucrătorul multicarului, care a alertat personalul acţionând butonul de incendiu. Sistemele automate de detectare şi stingere a incendiului în depozitul de produse finite au intrat în funcţiune, dar datorită propagării incendiului cu repeziciune au fost afectate circuitele de alimentare cu curent electric, rezultând întreruperea în totalitate a alimentării cu energie electrică a întregului obiectiv şi oprirea funcţionării sistemelor automate de detectare şi stingere a incendiului.

După anunţarea incendiului la ISU Suceava, are loc mobilizarea şi punerea în aplicare a Planului de acţiune şi cooperare cu celelalte forţe ale Sistemului Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, zona Rădăuţi.

Vor fi prezente Gărzile nr. 1 şi 2 ale Detaşamentului de pompieri Rădăuţi, ce vor fi sprijinite de I.J.P. Suceava, I.J.J. Suceava, Poliţia Comunitară Rădăuţi, Societatea Naţională de Cruce Roşie – reprezentanţa Rădăuţi, Serviciul de Ambulanţă Rădăuţi.
„După executarea recunoaşterilor, şeful G.I.S. a constatat că datorită condiţiilor necunoscute a izbucnit un incendiu şi la depozitul de biomasă şi resturi lemnoase rezultate în urma prelucrării lemnului, aflat în interiorul obiectivului. Din primele informaţii rezultă că există o echipă de electricieni (2 muncitori şi un şef de echipă, care după momentul întreruperii alimentării cu energie electrică au intervenit pentru repararea acestuia), a fost surprinsă în perimetrul incendiului – depozitul produse finite, existând pericolul intoxicării cu fum (datorită cantităţii mari de mase plastice ce constituie învelitoarea conductorilor electrici şi masa lemnoasă aflată în depozit) şi producerii de victime omeneşti.
Pe timpul operaţiunilor de intervenţie, datorită angrenării unui număr mare de forţe şi mijloace necesare intervenţiei şi nerespectării semnalelor acustice şi luminoase la trecerea la nivel cu calea ferată în zonă, un autovehicul a fost lovit de tren, iar rezervorul autovehiculului arde şi cei trei ocupanţi ai autovehiculului sunt încarceraţi”, se precizează în scenariul exerciţiului tactic.

loading...