Absolvenţii celor zece facultăţi ale USV şi-au manifestat bucuria finalizării cu succes a studiilor universitare de licenţă sau de masterat în cadrul celei de a treia ediţii a evenimentului “Marşul absolvenţilor”


Intră acum și în grupul de

Finalizarea cu succes a studiilor universitare de licenţă sau de masterat a fost sărbătorită, joi, cu bucurie şi satisfacţie de către absolvenţii celor zece facultăţi ale Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, care acum pornesc încrezători şi plini de speranţă pe un nou drum al împlinirilor profesionale şi personale.

Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava a organizat, joi după-amiază, cea de a treia ediţie a evenimentului “Marşul Absolvenţilor”, la care au participat atât proaspeţii absolvenţi, cadre didactice universitare, părinţi, invitaţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

Absolvenții au însufleţit atmosfera oraşului prin culoare, veselie şi voie bună

Costumaţi cu tricouri personalizate, robe sau ii bucovinene, fluturând baloane şi steguleţe, absolvenţii şi absolventele USV au însufleţit atmosfera oraşului prin culoare, veselie şi voie bună pe traseul Parcul Universităţii- Esplanada Casei de Cultură Suceava.

Festivitatea de absolvire a fost deschisă cu intonarea imnului USV, urmată de prezentarea şefilor de promoţie ai celor zece facultăţi ale universităţii sucevene şi de felicitările adresate absolvenţilor de către rectorul USV, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, dar şi de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale.

Celor zece şefi de promoţie, Georgiana Iuliana APOPEI- Facultatea de Drept și Științe Administrative, Gabriela RACU– Facultatea de Educație Fizică și Sport, Dana HUȚU – Facultatea de Inginerie Alimentară, Răzvan-Constantin UNGURAȘU- Facultatea de Inginerie Electrică și Ştiința Calculatoarelor, Eusebiu MUNTEANU – Facultatea de Inginerie mecanică, Mecatronică și Management, Elena BURCIU- Facultatea de Istorie și Geografie, Mihaela DIACONESCU – Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Rebeca Simona IRICIUC – Facultatea de Silvicultură, Denisa Alexandra CHIFAN  – Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică și Teodora PAPUC –  Facultatea de Științe ale Educației, le-au fost înmânate diplome de excelenţă din partea conducerilor facultăţilor pentru rezultatele de excepţie obţinute pe parcursul anilor de studiu.

Rectorul USV, Valentin Popa: Menirea universităților este și de a forma un mecanism de gândire pentru orice absolvent pentru ca acesta să poată înţelege transformările care au loc în jurul său

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. ing. Valentin Popa, i-a felicitat pe absolvenţii celor zece facultăţi şi le-a vorbit despre menirea seculară a universităţilor în formarea tinerelor generaţii, dar şi despre meseriile viitorului.

“Trăind în era informaţiei, martori ai transformării societăţii informaţionale din societatea cunoaşterii, vorbim tot mai des, în varii domenii, şi mai ales în domeniul educaţiei, de transformări, de schimbări, de reforme şi uităm uneori menirea principală, fundamentală, seculară a universităţilor, aceea de a dezvolta personalitatea studentului şi a absolventului şi abia apoi de a asigura suficiente competenţe absolventului pentru a se putea adapta uşor la meseriile încă necunoscute care îl aşteaptă în viitor. Anumite prospecţii, anumite studii, în această perioadă, dezbătute pe larg în spaţiul public, lansează idei care pot să-i descurajeze pe o parte dintre absolvenţi sau chiar să-i motiveze. Astfel, auzim că în anul 2050, peste 85 la sută dintre meseriile de pe piaţa forţei de muncă, nu se cunosc încă astăzi. În următorii zece ani, zece la sută din posturile de muncă de la nivel global vor fi automatizate, ceea ce va însemna o disponibilizare a 800 de milioane de oameni. Sunt cifre impresionante. În acest context a apărut şi un Ghid al meseriilor viitorului, care prezintă şi câteva noutăţi. Sigur că unele dintre ele vă fac să zâmbiţi, altele vă stimulează, iar despre altele veţi spune că sunt de-a dreptul desprinse din literatura de science- fiction. Trebuie să vă spun că cele mai multe dintre ele vor deveni o realitate în curând, iar o parte chiar au devenit realitate”, a spus rectorul USV în cuvântul adresat proaspeţilor absolvenţi suceveni.

El a subliniat că misiunea universităţilor nu este doar de a asigura competenţe în domeniul socio-uman, tehnic, economic etc, ci “de a forma un mecanism de gândire pentru orice absolvent pentru ca acesta să poată înţelege transformările care au loc în jurul său, de a-i dezvolta capacitatea de rezilienţă şi de a-i oferi o orientare intelectuală, care-i să-i confere siguranţă şi mobilitate în parcursul său profesional şi personal”.

Rectorul sucevean a arătat că rezultatele academice ale absolvenţilor USV sunt “deosebite” şi i-a felicitat pentru implicarea lor în organizarea calendarului de evenimente din instituţia universitară, care a înregistrat o “dinamică extraordinară” în ultimii ani, aducând tot mai mult Universitatea “Ştefan cel Mare” în mijlocul comunităţii.

El i-a îndemnat pe absolvenţi să se bucure de această zi, în care se sărbătoreşte “entuziasmul şi performanţa”.

Prefectul Mirela Adomnicăi: Momentul finalizării studiilor universitare de licenţă sau de master reprezintă un moment de răscruce pentru absolvenţi

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că momentul finalizării studiilor universitare de licenţă sau de master reprezintă un moment de răscruce pentru absolvenţi, întrucât aceştia urmează să ia cea mai importantă decizie dintre cele de până acum.

Ea a spus că peste două treimi dintre absolvenţi nu au încă stabilită foarte clar orientarea de carieră profesională, lucru de altfel normal atunci când se iau decizii majore, dar că este foarte important ca ei să depăşească această etapă şi să profite de orice oportunitate care apare.

Adomnicăi a arătat că toate aceste oportunităţi le oferă absolvenţilor posibilitatea de a-şi cunoaşte limitele personale şi de a le depăşi, astfel încât să dobândească experienţă şi competenţe care să le permită să se adapteze mai uşor pieţei forţei de muncă.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, i-a felicitat pe absolvenţii USV, urându-le succes în dezvoltarea profesională şi personală.

Primarul Ion Lungu: Viitorul unei naţiuni, viitorul unui oraş depinde de modul cum ne educăm tinerii

Prezent la evenimentul Marşul Absolvenţilor USV, primarul Sucevei, Ion Lungu, a subliniat că ziua absolvirii studiilor universitare este unică în viaţa unui student şi de aceea “trebuie trăită cu intensitate”.

“Viitorul unei naţiuni, viitorul unui oraş depinde de modul cum ne educăm tinerii. Eu cred că aici, la Suceava, acest lucru este îndeplinit cu prisosinţă, având în vedere faptul că avem o universitate şi studenţi cu care ne mândrim”, a declarat Lungu.

Festivitatea de absolvire a fost urmată de un concert al trupei Zdob şi Zdub.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de