Muniție provenită din cele două războaie mondiale și găsită în ultima perioadă în localități sucevene a fost distrusă controlat în poligonul Bogata. ISU Suceava reamintește sucevenilor să sesiseze la 112 dacă descoperă elemente de muniție

Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a organizat, joi, în poligonul Bogata, din comuna Baia, o şedinţă de distrugere a muniţiei asanate în primul semestru al acestui an, de pe teritoriul judeţului Suceava.

În cadrul acțiunii, pirotehniştii I.S.U. Suceava au fost sprijiniţi de către lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, ai Serviciului Poliţiei Rutiere, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean şi cadre locale din I.P.J. Suceava, precum şi de lucrătorii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Baia.

Potrivit ISU Suceava, elementele de muniţie proveneau din cele două războaie mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare, şi au fost găsite în diferite localităţi din judeţ.

 Distrugerea acestora s-a executat prin explozie, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranţă.

Sursa citată arată că au fost distruse 597 de elemente de muniţie – 385 de muniții infanterie, 23 de muniții artilerie, 10 grenade de mână și 179 alte elemente de muniție.

În urma distrugerii nu au rezultat victime, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

Pirotehniştii I.S.U. Suceava reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

– Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;

– Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;

– Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;

– Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;

– Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;

– Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;

– Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.

loading...