Un bărbat din Rădăuți care și-a pălmuit soția a fost evacuat de polițiști din locuință, iar femeia a fost pusă sub protecție


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni continuă să aplice legislația care permite intervenția directă a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei violenței în familie.

Astfel, fiecare polițist care intervine la sesizări privind fapte de violență intrafamilială a fost instruit cu privire la algoritmul de aplicare a chestionarului pentru victime în vederea identificării gestionării și gestionării riscului victimal.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019, arată Poliția Suceava.

Sursa citată menționează că și în cursul zilei de sâmbătă polițiștii au emis un nou ordin provizoriu de protecție. Polițiștii au preluat și  transportat victima la unitatea medicală pentru ingrijiri de specialitate iar pe agresor l-au evacuat din imobil.

Astfel, sâmbătă la  ora 12.50, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 52 ani, din Rădăuți despre faptul că este agresată de soţul său de 47 ani, din aceeași localitate. În urma cercetărilor s-a stabilit că în jurul orei 12.00, între cei doi soţi s-au iscat discuţii în contradictoriu, cu privire la faptul că bărbatul consumă frecvent băuturi alcoolice. Conflictul dintre cei doi soţi a degenerat, bărbatul a devenit agresiv şi a lovit-o cu palma în zona feţei pe soţia sa, care a sesizat evenimentul prin apel la 112.

Polițiștii ajunşi la faţa locului, au aplanat conflictul, după care au transportat-o pe femeie la Spitalul Rădăuţi pentru îngrijiri medicale.

Femeia a declarat că se află într-o stare de temere și a solicitat eliberarea unui ordin de protecție provizoriu. Polițiștii de proximitate, au emis ordin de protecție provizoriu, începând cu 15.06.2019, ora 15.30 pe o perioadă de 5 zile.

Agresorul a fost evacuat din imobilul de domiciliu și s-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „violență în familie”.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.


Intră acum și în grupul de