Luna viitoare ar putea fi aprobată strategia de dezvoltare a Aeroportului Suceava


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că este necesar ca deliberativul judeţean să se întrunească, cât mai curând posibil, în şedinţă ordinară, în vederea aprobării strategiei de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. „Sperăm ca şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean să fie ţinută cât se poate de repede, în aprilie, astfel încât să discutăm strategia de dezvoltare a Aeroportului. Suntem în linie dreaptă şi vrem să hotărâm care este, până la urmă, strategia de modernizare”, a subliniat Flutur. Şeful administraţiei judeţene a arătat că a purtat discuţii avansate cu doi investitori, cu unul dintre aceştia urmând a se reîntâlni pe data de 2 aprilie.

Cheltuielile necesare modernizării şi dezvoltării Aeroportului sucevean se ridică la aproximativ 71 milioane de euro, fonduri de care Consiliul Judeţean nu dispune şi pe care nu le poate asigura nici în perspectivă.

Firma germană K+P a realizat master-planul de dezvoltare a Aeroportului Suceava, iar prognoza de trafic confirmă necesitatea extinderii acestuia, potenţialul de pasageri evaluat până în 2013 fiind de 310.000 de pasageri anual, în varianta optimistă şi de 178.000 de pasageri anual, în varianta pesimistă, în condiţiile în care în 2008 volumul de pasageri a fost de aproximativ 40.000. Studiul prevede lucrări de modernizare pistă, a cărei lărgime ar urma să fie crescută de la 30 de metri la 45 de metri şi lungimea crescută de la 1.800 de metri în prezent la 2.460 de metri pentru a prelua avioane de dimensiuni mari, cum sunt Airbus A 319 sau Boeing B 737, care au o distanţă de zbor la care să fie accesibilă regiunea Mării Mediterane. Odată cu modernizarea pistei, vor trebui făcute investiţii în balezaj, dar şi în modernizarea aerogării şi realizarea unui terminal cargo.


Intră acum și în grupul de