Lapte de la robinet și caș produs în stâni cu pereți și pardoseli lavabile


Intră acum și în grupul de

Protestele producătorilor ce vând produse în piețe și târguri, vis-a-vis de rigorile noilor norme, a determinat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară să modifice reglementările pentru a-i mulțumi și pe producători. Astfel, luni, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a prezentat îmbunătăţirile aduse legislaţiei privind înregistrarea sanitar-veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală. Directorul executiv, Petrea Dulgheru, spune că potrivit modificărilor aduse, materia primă poate fi prelucrată în centrul de prelucrare lapte integrat în exploataţie proprie, în această categorie intrând şi stânele. Noutatea este că producătorul nu mai trebuie să se înregistreze la Oficiul Registrului Comerţului ca persoană fizică autorizată sau persoană juridică, aceeaşi prevedere fiind valabilă şi în cazul „gospodinelor şi celor cu număr mic de animale”.

Şeful DSVSA menționează că, în cadrul exploataţiilor, şi în vederea desfacerii în pieţe agro-alimentare, trebuie respectate condiţii minime de igienă la procesarea laptelui. Vânzarea se poate face zilnic şi nu doar în „zilele tradiţionale de târg”, precum pe întreg cuprinsul ţării, „piaţa locală fiind piaţa naţională”. În schimb, persoanele juridice îşi pot introduce marfa şi în unităţile de vânzare cu amănuntul. „Bătrânele de la ţară vor putea vinde smântâna şi brânza de vaci direct în piaţă şi nu trebuie să mai fie persoane juridice”, a declarat Petrea Dulgheru, arătând că sunt necesare a fi respectate condiţii legate de deţinerea certificatului de producător, fişei de sănătate a animalelor, certificatul de înregistrare de la DSVSA şi carnetul de sănătate al producătorului.

De asemenea, proprietarii de stâne vor produce caşul în două-trei camere cu pereţi şi pardoseli lavabile pentru a putea fi igienizate ușor. În ambele situaţii, produsele vor fi oferite la vânzare din recipiente curate, iar laptele crud din vase prevăzute cu robinet, în acest din urmă caz fiind interzisă folosirea pet-urilor. Obligatorie este afişarea unei etichete inscripţionată cu numele producătorului, localitatea de provenienţă, felul produsului şi data producerii acestuia, cumpărătorul având posibilitatea să guste din marfă.


Intră acum și în grupul de