Oul de vrabie pictat cu scena „Învierii” – „bijuteria” standului sucevean de la AFA 2009-Augsburg


Intră acum și în grupul de

În standul bucovinean de la AFA 2009, din Augsburg, s-au făcut timp de două zile demonstraţii de pictare a ouălor, iar meşterul Florin Bejinari din Rădăuţi a fost solicitat de vizitatori, în mai multe rânduri, să explice această tehnică şi motivele tradiţionale folosite. Vizitatorii s-au interesat în special dacă este vorba despre pictură în ulei sau in tempera şi mai ales cât şi ce trebuie să ai ca să te apuci de aşa ceva.

Maestrul Bejinari se ocupă cu pictatul ouălor de aproximativ 20 de ani, împreună cu soţia sa, având expoziţii personale în ţară, dar şi în Paris şi Veneţia. Demn de remarcat a fost un ou cu dimensiunile cele mai mici care a putut fi văzut la standul bucovinean şi care a atras atenţia la foarte multă lume. Florin Bejenari a explicat că acesta este cel mai mic ou pe care l-a pictat vreodată, fiind vorba despre un ou de vrabie, artistul bucovinean folosind o lupă pentru a picta scena Învierii Domnului.

El a explicat vizitatorilor că pictează icoane pe sticlă şi pe lemn, menţionând că prepararea lemnului pentru pictură necesită o tehnică mai elaborată. „Felul în care se pictează o icoană presupune o anumită stare sufletească”, a menţionat Bejinari, care a precizat că lucrează icoanele cu binecuvântarea unui părinte duhovnic de la Mănăstirea Bogdana.

Bucuria cea mare a artistului sucevean este că fiica sa cea mijlocie, Oana, este posesoarea unui talent deosebit în materie de pictură şi că deja a câştigat un premiu foarte important, la Bruxelles, premiu acordat de Parlamentul European. El este convins că talentul părinţilor va fi cu mult întrecut în perioada următoare de tânăra artistă.


Intră acum și în grupul de