Spitalul Județean Suceava a luat măsuri pentru protejarea datelor pacienților după creșterea semnificativă a atacurilor informatice la nivel național asupra unor instituții din domeniul sănătății


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății a transmis către toate unităţile sanitare din România avertizarea că sistemul informatic din domeniul medical este supus unui atac cibernetic, iar managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a precizat că unitatea spitalicească suceveană a luat măsurile pentru protejarea datelor.

Potrivit unei postări pe site-ul Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică din România  https://cert.ro/ acesta  identificat „o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”.

„CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase: nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate; evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.); asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea; asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.); apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente; accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO”.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava,  Vasile Rîmbu, a declarat că nu a fost sesizat încă o acțiune împotriva bazei de date a unității.

 El a spus că baza  de date a SJU Suceava are protecție și că are și back-up în cazul în care va fi nevoie, dar că orice sistem are vulnerabilități

„Orice sistem are vulnerabilități. Dacă ar vrea cineva să deturneze datele, ar putea s-o facă doar pe ceea ce se lucrează în intervale scurte de timp. Nu este prima dată când sunt atacate baze de date ale instituțiilor publice”, a spus Vasile Rîmbu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de