Un fals avocat din Sucevița, care timp de un an a înșelat mai multe persoane din județul Suceava, a fost reținut


Intră acum și în grupul de

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus reținerea și introducerea în arest a unui bărbat de 62 de ani din comuna Sucevița. Acesta, timp de aproape un an a indus în eroare mai multe persoane prezentându-se ca fiind avocat, întocmind diverse acte procedurale și încasând fără drept sume de bani.

Întrucât există suspiciunea că bărbatul de 62 de ani a înșelat și alte persoane, polițiștii fac apel către toți cetățenii care au fost abordați de acesta sau au plătit sume de bani să sesizeze aceste fapte pentru tragerea la răspundere și recuperarea prejudiciului.

Imagine ilustrativă

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au fost reunite mai multe dosare penale privind plângeri penale formulate de către mai multe părți vătămate față de un bărbat de 62 de ani din comuna Sucevița, cu privire la faptul că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 au plătit către acesta sume de bani, acestea fiind încasate sub pretextul că bărbatul ar fi avocat și le-ar reprezenta în diverse cauze.

Astfel, în urma probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul de 62 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Infracțiunile au constat în aceea că în perioada indicată, suspectul a indus-o în eroare o femeie cu privire la calitatea sa de avocat, asigurând-o pe aceasta că va efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a unei acțiuni de partaj aflată rolul Judecătoriei Rădăuți, solicitând astfel în schimbul serviciilor prestate suma de aproximativ 700 de euro, suma cu care a fost prejudiciată persoana vătămată.

După același scenariu, bărbatul a indus în eroare o altă persoană, pe care a convins-o că va asigura soluționarea favorabilă a acțiunii privind stabilirea domiciliului și a pensiei de întreținere a doi copii  minori, solicitând astfel în schimbul serviciilor prestate suma de aproximativ 1000 de lei.

Totodată s-a procedat la extinederea urmăririi penale cu privire la săvârșirea faptei de exercitare fără drept a unei profesii, întrucât în aceeași perioadă, a exercitat în mod repetat activități specifice profesiei de avocat, respectiv a acordat consultații juridice și a redactat cereri cu caracter juridic (cerere de chemare în judecată, cerere de ajutor public judicar), pentru toate aceste acte fiind remunerat.

În baza autorizării judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Rădăuți au fost efectuate două percheziții la sediul central al unei fundații umanitare pe care bărbatul o administrează  în Voievodeasa, comuna Sucevița.

Perchezițiile au avut loc și la punctul de lucru din municipiul Rădăuți, de unde a fost ridicat un volum mare de înscrisuri doveditoare ale conduitei suspectului, precum și un laptop utilizat în cadrul activităților infracționale.

Față de suspect a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava. Iar ulterior, bărbatului i-a fost aplicată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul  Serviciului Investigații Criminale pentru stabilirea întregii activități infracționale și pentru identificarea și altor persoane vătămate prin activitățile infracționale ale susnumitului.

Pe această cale, IPJ Suceava atrage atenția la relațile lucrative, comerciale sau contractuale pe care le inițiați cu anumite persoane. Solicitați o legitimație de serviciu și efectuați un minim de verificări cu privire la persoanele care vă abordează. Nu plătiți sume de bani fără emiterea unor documente de încasare. Fiți prudenți și nu dați curs unor aferte care par chilipir!


Intră acum și în grupul de