Percheziții în Suceava în cazul jafului din Feltham când au fost furate cărți vechi în valoare de două milioane de lire sterline. Hoții au acționat ca în filme, coborând în depozit pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare


Intră acum și în grupul de

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în data de 25 iunie, la Suceava au avut loc percheziții într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

Concomitent, perchezițiile au avut loc la București și în județele Iași, Neamț, Brașov, Bihor.

În aceeași zi, DIICOT a dispus reţinerea a patru inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea desfășurată la Suceava a fost efectuată cu sprijinul structurilor de investigații criminale din inspectoratul de poliție al Județului Suceava.

Gruparea a sustras cărți în valoare de două milioane lire sterline

Potrivit sursei citate, membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2018, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra.

Suspecții au sustras cărți valoroase, în total 260 de volume, cauzând astfel un prejudiciu de circa 2.000.000 lire sterline. Toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

Potrivit presei britanice, au fost sustrase „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline.

Echipa de hoţi a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, intrând de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoare și au coborât în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare.

Conform datelor obţinute ulterior de DIICOT, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut patru găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel.

Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în patru paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori.

În gruparea românească au fost cooptați și cetățeni străini

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracțional organizat format din cetățeni români, la care ulterior au aderat și cetățeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României și a acționat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracțiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare și efracție la diferite depozite de pe teritoriul Marei Britanii.

În cadrul dosarului din România sunt investigate faptele reținute în sarcina a cinci suspecți de cetățenie română.

Prejudiciul total pentru faptele reținute în sarcina suspecților a fost estimat la suma 1,9 milioane euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

În cadrul echipei comune de anchetă au fost desfășurate activități simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei. Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale polițienească de Europol.(N.B.)


Intră acum și în grupul de