Suceava pregăteşte retragerea la CAF-uri


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava a anunţat că strategia de termoficare a municipiului va trebui regândită, în cazul în care Termica SA nu va putea fi privatizată în acest an. El a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că bugetul local sucevean nu va putea susţine şi în iarna viitoare subvenţionarea preţului gigacaloriei. Lungu a mai spus că până la mijlocul acestui an va trebui clarificată situaţia privind termoficarea municipiului, altfel urmând a se intra într-un blocaj total.

El a mai arătat că gigacaloria produsă şi distribuită de Termica SA Suceava costă în momentul de faţă 360 de lei, iar municipalitatea subvenţionează jumătate din acest preţ şi că pentru iarna viitoare nu va mai putea susţine aceste costuri. „Pentru iarna următoare nu mai putem continua ca Primăria să suporte 50 la sută din preţul de producţie. Intrăm în blocaj”, a spus Lungu, care a adăugat că anual, subvenţionarea costurilor de producţie a gigacaloriei se ridică la 25 de milioane de lei.

Ion Lungu a mai spus că CL Suceava a decis reluarea procedurilor pentru licitaţia de vânzare a acţiunilor societăţii de termoficare Termica SA Suceava, după ce la prima licitaţie nu s-a înscris niciun ofertant, exprimându-şi speranţa că la licitaţia din 12 mai, aceasta va fi adjudecată. Primarul Ion Lungu a precizat că în cazul în care nici la această licitaţie nu vor exista ofertanţi, va trebui ca, împreună cu conducerea Termica SA şi Consiliul Local, să stabilească „un plan B”, care ar putea fi restrângerea la fosta instalaţie de termoficare a municipiului care este folosită în prezent doar vara pentru producerea de agent termic pentru încălzirea apei calde menajere.

„Sunt convins că vechea instalaţie va putea face faţă”, dar a menţionat că trebuie ca situaţia să fie clară la mijlocul anului, pentru că vor trebui făcute investiţii în această instalaţie. El a mai arătat că pentru reabilitarea sistemului de distribuţie a agentului termic, Primăria are alocată suma de 10 milioane de euro şi că intenţionează să atragă alte 10 milioane de euro de la Guvern prin programul de termoficare şi, totodată, propune prin programul de reabilitare termică a blocurilor, reabilitarea unui număr de 3.300 de apartamente din municipiu.


Intră acum și în grupul de