Liderii partidelor de opoziţie din Republica Moldova s-au întrunit pentru a discuta despre situaţia din ţară


Intră acum și în grupul de

Consilierul municipal din Chişinău, Oleg Cernei, candidat în alegeri din partea Alianţei Moldova Noastră, a declarat că liderii partidelor de opoziţie din Republica Moldova s-au întrunit miercuri, pentru a discuta o agendă comună de acţiuni viitoare, după ce preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opoziţia că a instigat la acţiuni violente. „Declaraţia lui Voronin e incorectă. De fapt, acţiunile de vandalism au fost provocate de angajaţi ai Ministerului de Interne”, a explicat Cernei, care a arătat că forţele de ordine au lăsat clădirile statului fără pază şi fără măsuri de securitate. „Au ştiu care trebuie să fie rezultatul”, a spus consilierul municipal din Chişinău, menţionând că este regretabil că s-a ajuns ca drapelul oficial de stat din biroul preşedintelui să fie luat.

Oleg Cernei a mai precizat că în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău s-au adunat din nou oamenii pentru a protesta paşnic faţă de rezultatul alegerilor şi a cere anularea rezultatului alegerilor. El a mai arătat că s-a depăşit termenul legal în care Comisia Electorală Centrală trebuia să anunţe rezultatul alegerilor.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat în urma întâlnirii partidelor de opoziţie, că situaţia actuală din Republica Moldova, „de la falsificarea alegerilor şi până la debandada existentă”, a fost generată de comunişti, „prin provocări şi manipulări”. El a menţionat că până şi din imaginile prezentate s-a observat că cei care instigau la acte de violenţă nu aveau feţe de studenţi.

Potrivit preşedintelui PLDM, partidele de opoziţie solicită repetarea alegerilor cu verificarea listelor de alegători şi a voturilor, dar şi acces la televiziunea publică, nu numai pentru reprezentanţii formaţiunilor politice de opoziţie, ci şi pentru cei care au organizat aceste proteste. Filat a arătat că în ceea ce priveşte introducerea sistemului de vize pentru România, el consideră că aceasta poate fi doar o decizie politică a Partidului Comunist, care trebuie supusă aprobării Parlamentului, care însă nu este constituit.

Liderul PLDM a mai apreciat că reprezentanţii comuniştilor din Republica Moldova „sunt foarte abili” şi că prin provocări şi alte elemente, cu folosirea unor argumente false încearcă să pună în seama României acţiunile din Chişinău. În ceea ce priveşte declararea ambasadorului României la Chişinău drept “persona non grata”, Vlad Filat consideră că este o măsură inexplicabilă. „Este o măsură inexplicabilă, lipsită de temei. A pune în sarcina unui ambasador situaţia internă din ţară este chiar hazliu”, a spus Filat, care este de părere că situaţia din Chişinău este „mult mai complexă” decât pare şi că este rezultatul direct al guvernării comuniste, „care a îngrădit drepturi şi libertăţi”.


Intră acum și în grupul de