Produse expirate, depistate de comisarii CJPC


Intră acum și în grupul de

În preajma Sărbătorilor Pascale, comisarii din cadrul CJPC Suceava au întreprins numeroase controale în zonele comerciale aglomerate, în supermarketuri şi hipermarketuri, în magazine alimentare de cartier şi din mediul rural, în scopul asigurării protecţiei sănătăţii, securităţii şi intereslor economice ale consumatorilor.

“În acest scop, CJPC Suceava a avut program normal de lucru în zilele de sâmbătă, 11 şi respectiv 18 aprilie. Astfel, în ultima săptămână dinaintea Paştelui, CJPC Suceava a întreprins controale la 53 de operatori economici. S-a controlat o cantitate de 3 tone de produse alimentare, depistându-se o cantitate de 700 kg produse cu abateri, această cantitate fiind retrasă de la comercializare”, a spus comisarul şef adjunct, Elena Oanea.

Aceasta a spus că la un hipermarket din Suceava, în timpul acestor controale s-a depistat ciocolată cu depăşirea datei limită de consum, la fel ca şi la smântâna Milli şi Oke la un supermarket din Dumbrăveni, cocktail aromatizat Angelli şi Kir Royal la un magazin alimentar din Suceava, ouă la un magazin alimentar de cartier din Suceava.

Operatorii economici cu aceste abateri au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în cuantum total de 25.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi distrugerea produselor respective.

O altă abatere constatată a fost preţul diferenţiat între cel de la raft şi preţul la casă. “ Această abatere definită de prevederile legale ca şi practică comercială înşelătoare, s-a despistat la un supermarket din Câmpulung Moldovenesc unde la produsul Caşcaval Rucăr, preţul încasat la casă era mai mare decât cel prezentat la raft. Urmare a acestei abateri, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 3.000 lei, plătibilă integral şi s-a dispus măsura opririi practicii comerciale incorecte”, a mai spus şeful CJPC Suceava.

Alte abateri constatate şi sanctionate au fost: comercializare de produse fără elemente de identificare şi caracterizare, nerespectarea condiţiilor de depozitare, folosirea la etichetare a hârtiei refolosite, cu înscrisuri pe verso şi introdusă în punga cu pâine, neinscripţionarea datei limită de consum, neafişarea preţurilor.

“În zilele de 19 şi 20 aprilie, la CJPC Suceava s-au înregistrat două reclamaţii, una vizând un produs alimentar şi una o pensiune din zona Vatra Moldoviţei. Ambele sunt în curs de cercetare. În paralel, am desfăşurat acţiuni de control la unităţile de cazare turistică, la furnizorii de pachete turistice- agenţii de turism şi la furnizorii de servicii de agrement. Aceste controale continuă şi pe parcursul săptămânii în curs şi a celei viitoare, având în vedere minivacanţa de 1 Mai care se apropie”, a mai spus Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de