Primarul Ion Lungu sugerează că sunt interese pentru închiderea centralei moderne de cogenerare din Suceava. El nu-și explică deciziile guvernamentale care blochează funcționarea acestei investiții


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că are sentimentul că există interese pentru ca centrala modernă de cogenerare de la Suceava să fie închisă și că nu înțelege deciziile guvernamentale prin care o asemenea investiție importantă și care se înscrie în strategia UE pentru energie regenerabilă să fie blocată.

Lungu a spus într-o conferință de presă că din octombrie 2018 Garda Forestieră nu mai vizează ca biomasă lemnul pe care îl consumă centrala Bionergy, iar după ce a rămas fără certificate verzi prin modificarea unui ordin de ministru, acum firma nu mai beneficiază nici de certificarea materialului lemnos folosit ca biomasă.

Potrivit primarului certficarea este foarte importantă pentru că producătorul de energie trebuie să dovedească la Transelectrica că 90 la sută din lemnul folosit este biomasă pentru că doar 10 la sută pot fi alți combustibili.

Ion Lungu a arătat că instalațiile de la Bioenergy nu pot folosi altă resursă decât biomasa și, cu toate acestea, din octombrie anul trecut cei de la Garda Forestieră nu mai vizează, lunar, această masă lemnoasă.

„Acum nu mai primesc nici astfel de certificate să poată beneficia de certificatul lunar de consum de biomasă”, a spus primarul.

El a arătat că a fost la ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș care i-a  spus că s-a modificat Codul Silvic și cei de la Garda Forestieră nu mai pot certifica.

„Timp de șase ani Garda Forestieră confirma lunar masa lemnoasă, iar din octombrie nu o mai fac și spun să ne adresăm Ministerului Apelor și Pădurilor care spune că nu are baza legală pentru că s-a modificat Codul Silvic. Suntem într-o situație disperată. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar parcă cineva, în mod intenționat dorește să oprească această centrală care este modernă, cu o funcționare ireproșabilă, fără niciun fel de poluare”, a spus primarul.

Ion Lungu a menționat că va cere autoritățile statului să găsească soluția pentru ca această centrală să poată funcționa.

„Nu este normal ceea ce se întâmplă. După ce nu se mai decontează certificatele de cogenerare, acum nu se mai avizează nici certificatele normale. E o chestiune pe care nu o mai înțeleg. Se ascund în dosul unor modificări legislative”, a declarat primarul.

El a subliniat că la Suceava s-a făcut o investiție cu energie verde și că și astăzi strategia pentru energie regenerabilă a UE recomandă în continuare realizarea de centrale pe biomasă și biogaz.

„Noi cei de la municipalitate suportăm aceste nedecontări de certificare de cogenerare, dar nu vom putea să suportăm noi fonduri de la Primărie pe niște chestiuni pe care nu le înțeleg, de parcă cineva, în mod intenționat, dorește să închidă această centrală performantă din România”, a conchis Ion Lungu. (N.B.)


Intră acum și în grupul de