Din cauza inflației și a efectelor OUG 114/2018 costul modernizării drumului Dărmănești-Stroiești-Suceava-Dolhasca crește de la 150 la 226 de milioane de lei. Cofinanțarea va fi asigurată de CJ Suceava din creditul pentru modernizarea Frasin-Broșteni unde se vor găsi alte fonduri de finanțare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a aprobat, luni, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul drumului Dărmănești-Stroiești-Suceava-Dolhasca-Iași care se realizează cu fonduri europene, decizia fiind luată după ce la licitația organizată pentru desemnarea firmei care să execute lucrarea nu s-a prezentat niciun ofertant.

Astfel, valoarea proiectului a crescut cu peste 70 de milioane de lei, de la 150 de milioane de lei, la 226 de milioane de lei, influența fiind cauzată de efectele OUG 114/2018, dar și influența scumpirii materialelor de construcții a făcut ca această valoare să crească.

Președintele Gheorghe Flutur a declarat că CJ Suceava s-a ocupat îndeaproape pentru scoaterea la licitație a acestei investiții mari, de aproape 75 de milioane de euro. El a spus că atât la Iași cât și la Suceava nu s-a prezentat nimeni la licitație.

El a mai spus că este un fenomen național lipsa de ofertanți și că în urma discuțiilor cu liderul de proiect, CJ Iași s-a luat decizia actualizării prețurilor

Flutur a menționat că diferența de preț nu este asigurată prin Programul Operațional Regional, iar în urma analizelor cu departamentele de specialitate din CJ Suceava s-a ajuns la concluzia că fondurile vor fi folosite din creditul angajat de CJ Suceava pentru modernizarea mai multor obiective între care drumul Frasin-Ostra-Broșteni unde nu s-a adjudecat lucrarea.

„Pentru drumul Frasin-Broșteni să găsim alte surse de finanțare. Am început niște reparații pe niște tronsoane. Nu vom avea suficienți bani, dar asta este situația astăzi”, a spus Flutur.

El a explicat că la drumul Frasin-Broșteni, dacă se reiau acum procedurile pentru desemnarea firmei care să lucreze este posibil ca în luna noiembrie să fie stabilit câștigătorul dacă nu sunt contestații.

Președintele Flutur a mai declarat că a discutat și cu ministrul Dezvoltării pe această temă pentru că se modifică substanțial formula de finanțare pentru acest drum și că se depășește valoarea de 75 de milioane de euro pentru acest proiect cu fonduri europene.

„Nu e din vina noastră. Astea sunt prețurile. Noi am avut studiu de fezabilitate din 2015, iar din 2015 până în 2019 s-au întâmplat aceste modificări uriașe și la manoperă și la materiale și suntem în această situație”, a declarat Gheorghe Flutur.

Proiectul Regiunea Nord–Est – Axa Rutieră Strategică 1: Iaşi – Suceava” presupune modernizarea a 167,933 km de drumuri -75,73 km pe raza județului Suceava și 92,19 pe raza județului Iași.

Pe teritoriul județului Suceava drumul traversează 11 orașe și comune, de la Dărmănești, și până la Dolhasca.

În proiect sunt incluse drumurile județene de la limita cu județul Iași – Dolhasca, Suceava – Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca, Suceava-Frumoasa-Liteni și Liteni-Stroiești-Costâna-Dărmănești. Valoarea totală a proiectului este de 329,716 milioane de lei, din care valoarea aferentă județului Suceava era inițial de 151,130 milioane de lei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de