Liderul Consiliului Județean al Elevilor Suceava îndeamnă elevii suceveni să se alăture protestului „Doliu pentru educație” : Îndemnăm elevii, profesorii și părinții ca în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivităților de deschidere a anului școlar să poarte o banderolă neagră pe braț.

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel național, îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020, acțiunea fiind susținută și de Consiliul Județean al Elevilor Suceava.

Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, îi încurajăm pe cei ale căror interese le reprezentăm să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educație”.

Prin acest protest, inițiatorii doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România.

Potrivit acestora, ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea școlii și ne determină să aprindem o lumânare la căpătâiul educației.

Ei își exprimă mâhnirea față de actuala clasă politică, care conduce, prin acțiunile ei, la degradarea sistemului educațional, tratând educația drept o prioritate doar la nivel declarativ.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate.”, transmit inițiatorii.

Protestul este susținut și de CJE Suceava.

 «Participarea la protestul „Doliu pentru educație” nu este un demers nefundamentat. Este o modalitate prin care noi, elevii, ne exprimăm nemulțumirea față de felul în care este gestionat sistemul educațional. În contextul în care elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională nu au dreptul de a alege și vor fi repartizați direct în școlile profesionale, decontarea transportului interjudețean și acordarea burselor sunt doar niște mituri, planurile cadru sunt din ce în ce mai încărcate, îndemnăm elevii, profesorii și părinții ca în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivităților de deschidere a anului școlar să poarte o banderolă neagră pe braț.» , declară Rafael Barac Bologa, președintele Consiliului Județean al Elevilor.