Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava intră în al 160-lea an din istoria sa determinând vârsta învățământului liceal sucevean. Dan Popescu: Colegiul Național „Ștefan cel Mare” a fost, este și va fi o mândrie a comunității sucevene!


Intră acum și în grupul de

Directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, Dan Popescu, a declarat, luni, la începerea anului școlar 2019-2020 că acest colegiu intră în cel de-al 160-lea an din istoria sa, fiind de altfel și primul liceul din municipiul Suceava.

„Instituția noastră își începe astăzi al 160-lea an din istoria sa,determinând de altfel vârsta învățământului liceal sucevean. În întâmpinarea anului jubiliar  2020, am parcurs o perioadă în care am înregistrat câteva rezultate  cu totul remarcabile”, a spus Popescu.

El a enumerat între rezultate organizarea Galei Olimpicilor Ștefaniști, manifestare care are loc anual fără întrerupere de peste un deceniu, prilej cu care au fost premiați și felicitați 42 de olimpici naționali ai colegiului unde s-au acordat distincțiile, titluri de excelență și bursele specifice colegilui, bursa „Profesor Gheorghe Marchitan” pentru top-performerii matematicieni și bursa „Profesor Marian Scheffel” pentru cei mai talentați elevi fizicieni.

El a menționat  doar rezultatele de nivel internațional precizând că David Turturean a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică desfășurată în Ungaria, competiție la care Paul Rebenciuc a obținut Medalia de Argint, iar Dragoș Sîrghi va reprezenta România la secțiunea de juniori a întrecerii, calificându-se în echipa României chiar pe prima poziție în timp ce Eduard Dumitrescul a obținut Medalie de Bronz la Turneul Internațional de Informatică din Bulgaria, 2018.

Dan Popescu a subliniat că rezultate de rezonanță internațională a obținut și Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a colegiului, care și-a adăugat impresionantului palmares realizat în doar cinci ani de la reînființare  două Medalii de Argint la Rimini International Choral Competition 2018,  o Medalie de Aur și una de Argint obținute în urmă cu o lună la Grand Prix of Nations & European Choir Games, Gothenburg-Sweden 2019;

Mai mult, pe lângă trofeele obținute de elevii colegiului la olimpiadele naționale pe discipline de învățământ, se remarcă și Locul IV pe țară obținut de Echipa de Volei Băieți a colegiului la Olimpiada Națională a Spotului Școlar.

„Dezvoltarea armonioasă a elevilor din școala noastră este probată și de merituoasa activitate a trupei de teatru „Pi”, care, nu numai că deține câteva distincții naționale încurajatoare, dar se și manifestă proactiv în echipele de elevi și profesori care  generează activități cultural-artistice de calitate”, a spus directorului colegiului enumerând balurile anuale ale bobocilor ștefaniști, spectacolele tot anuale de caritate de tip „Moș Crăciun ștefanist!”, sau revista  ”Joc secund” laureată la nivel național.

Potrivit lui Dan Popescu rezultatele obținute de elevii și profesorii colegiului la examenele naționale plasează instituția pe locul 26 în topul național.

„Astfel, dintre cele 14 medii de 10 de la evaluarea națională, două au fost marcate de ștefanistele Alexia Babliuc și Rebeca Spoială,  ambele obținând și media maximă la înscrierea în colegiul nostru. Suntem singurul liceu din județ cu promovare integrală la bacalaureat 2019,e drept, din două încercări. În acest an, dintre cei cinci bacalaureați ai județului Suceava cu media 10, trei sunt elevii colegiului nostru: Catinca Dobroghii, liderul promoției, cu toate mediile de 10 în toți anii de liceu, Alexandru Andrei Muntean și Andrei Pavel.  Cu media 10 la bacalaureat și cu media anilor de liceu cel puțin 9,50, Catinca și Alexandru Andrei au fost recompensați și cu Diploma de Merit a Ministerului Educației Naționale. Dar și mai însemnat, subliniem faptul că nu există absolvent al colegiului în mileniul III care nu a obținut diploma de bacalaureat”, a mai spus Dan Popescu.

El a subliniat că, cu foarte puține excepții, absolvenții clasei a VIII-a și  ai claselor a XII-a au reușit înscrierea la liceele și universitățile din țară sau alte țări pentru care și-au exprimat prima opțiune.

Dan Popescu a ținut să arate că s-a performat în acest colegiu și pentru că infrastructura este tot mai aproape de una care să ofere condiții de nivel calitativ racordat la contemporaneitate, realizare pentru care aduce mulțumirile elevilor și profesorilor  Consiliului Local Suceava și primarului Sucevei.

„Dragi elevi, pornind de la eternul conflict  între generații, care teoretic determină progres,  nu încerc ca altă dată să vă dau sfaturi. De altfel, Immanuel Kant spunea: „Nu-mi dați sfaturi, pot să greșesc și singur!” Risc totuși să vă sugerez faptul  mult mai mult decât probabil că veți trăi într-o lume în care oamenii vor fi complet interconectați cibernetic. Ținta este, se afirmă, siguranța.

În cartea apărută deja în… „trecutul îndepărtat” al anului 2013, The New Digital Age, autorii Eric Schmidt, fost director general Google, și Jared Cohen – ambii oameni de afaceri și cercetători de valoare ai domeniului adus în discuție – arătau că trebuie să ne pregătim mai ales pentru modul de viață în care principiul social central al convețuirii se bazează pe așa numita regulă de trei simplă, făra legătură cu  cea studiată de elevi la matematică în primele clase gimnaziale. Enunțul ei este: „Știm unde te găsești. Știm unde ai fost. Putem ști cu oarecare aproximație ce gândești.”   Desigur,  noi oamenii de astăzi ai școlii, în parteneriat cu elevii noștri, cu familiile lor, cu toți cei care ne sunt alături,  putem să ne gândim la o realitate demonstrată: Colegiul Național „Ștefan cel Mare” a fost, este și, suntem convinși,  va fi  o mândrie a comunității sucevene!”, a conchis Dan Popescu.(L.B.)


Intră acum și în grupul de