Un tren ar putea circula pe ruta Viena-Putna prin Cacica cu ocazia pelerinajului ecumenic din august


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, se va întâlni, joi, cu ambasadorul Austriei la Bucureşti, Martin Eichtinger, pentru a pune la punct detaliile proiectului comun de pelerinaj, care ar urma să se desfăşoare în luna august între Viena şi Suceava, cu ocazia Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Potrivit şefului deliberativului judeţean sucevean, iniţiativa acestui proiect aparţine ambasadorului Austriei, care în toamna anului trecut, la Târgul de Turism al Bucovinei, a propus autorităţilor sucevene înfiinţarea unui drum de pelerinaj între Austria şi Bucovina. El a arătat că acest drum de pelerinaj ar fi unic şi ar lega Austria de mănăstirile din Bucovina prin Ungaria, Slovacia şi Ucraina.

Gheorghe Flutur a spus că acest pelerinaj ar urma să pornească din Viena, iar punctul final să fie Mănăstirea Putna. „Discutăm punerea în funcţiune, pe o perioadă scurtă, a unui tren pe ruta Viena-Putna prin Cacica. Un astfel de tren, pe ruta Viena-Cacica a mai funcţionat”, a arătat Flutur, precizând că în acest proiect se va implica şi Ministerul Turismului.

Catedrala din Cacica a fost sfinţită în anul 1904, de atunci devenind loc de pelerinaj pentru credincioşii catolici din întreaga Europă, iar până în 1949 o garnitură de tren a circulat pe ruta Viena – Cacica, în preajma zilei de 15 august. În 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, iar în 1997 a primit titlul de sanctuar naţional. Catedrala adăposteşte o icoană care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul în braţe, o copie a icoanei miraculoase a Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Czestochowa, din Polonia. Papa Ioan Paul al II-lea a acordat, în data de 14 martie 2000, catedralei din Cacica, titlul de “Basilica Minor”, fiind primul lăcaş de cult catolic din Moldova care primeşte acest titlu şi care beneficiază de un “pelerinaj excepţional”.

Totodată, zeci de mii de pelerini vin în fiecare an la Putna, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, hramul mănăstirii Putna, ctitorie din 1469 a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, al cărui mormânt se află în biserica mănăstirii.


Intră acum și în grupul de