Ministrul Gheorghe Pogea: „Vom sprijini finalizarea proiectului judeţean de utilităţi”

Guvernul şi Ministerul Finanţelor vor sprijini finalizarea proiectului judeţean de utilităţi „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru ca acesta să poată fi funcţional, a declarat vineri, la Suceava, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. „Vom sprijini ca acest proiect să fie finalizat. Vom discuta cu autorităţile locale, cu constructorul, cu Transgaz şi Ministerul Economiei”, a spus ministrul Finanţelor.

Acesta a arătat, în cadrul întâlnirii cu primarii din judeţ, că în ceea ce priveşte acest proiect, Ministerul Finanţelor a alocat în ultima şedinţă de guvern 10,7 milioane de lei pentru plata dobânzilor la credit, astfel încât administraţiile locale beneficiare să fie degrevate în acest an de plata acestora. „Ministerul Finanţelor îşi va face datoria. Tehnic, acest proiect trebuie finalizat”, a spus Pogea, subliniind că centralele de cogenerare de înaltă eficienţă construite trebuie să funcţioneze.

Primăriile sucevene au plătit, în ianuarie, în total, dobânzi de trei milioane de euro aferente ratei creditului, ceea ce a afectat în special bugetele oraşelor Gura Humorului (1,7 milioane de lei), Câmpulung Moldovenesc (2,1 milioane de lei), Vatra Dornei (1,6 milioane de lei), Rădăuţi (2,3 milioane de lei) sau Siret (3,5 milioane de lei) şi urmează să achite la mijlocul anului 2009 o nouă tranşă a dobânzilor aferente primului semestru al acestui an.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, la Suceava, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. “Avem resurse şi disponibilitatea”, a spus Videanu, care a precizat că va trebui creat cadrul legal pentru preluarea acestei investiţii. El a mai arătat că împreună cu Ministerul de Finanţe va fi realizat un “montaj financiar” pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin acest proiect de utilităţi.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut. Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.