Școala profesională germană Kronstadt ar vrea să deschidă clase de meserii în județul Suceava. Flutur: E o oportunitate care nu ar trebui ratată


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, plenul că există o oportunitate pentru ca în județul Suceava să se înființeze o școală profesională germană Kronstadt și că este posibil ca și autoritatea județeană să se implice în acest proiect.

El a spus că a fost organizată, la Rădăuți, o întâlnire cu reprezentanții școlii profesionale germane Kronstadt care au invitat câteva firme la discuții pentru că ar dori să pună bazele unei astfel de școli și în județul Suceava pe modelul școlii germane de la Brașov.

La discuții a fost invitat i primarul din Siret, Adrian Popoiu pentru că „Siretul are disponibilitate la școala profesională și au și internat”

Flutur a menționat că a fost redactată o scrisoare de intenție, iar el a arătat că, sub rezerva votului din CJ Suceava, este de acord cu un parteneriat, în condițiile în care la Bihor sau la Brașov, primării sau Consilii județene au intrat în asociere pentru a pune bazele unei astfel de școli de meserii.

El a explicat că un grup de firme, minim trei, ar urma să înființeze un ONG, iar în baza Legii învățământului dual să ceară înființarea unor clase de meserii și că s-a discutat, deocamdată, doar de pregătirea pentru meseriile de mecanic și electrician.

Președintele CJ Suceava a precizat că acest model este puțin diferit față de cel realizat până acum în Suceava pentru că oamenii de afaceri și acea asociație a oamenilor de afaceri sunt cei care hotărăsc și finanțează o bună parte din gestionarea acestor școli.

Flutur a spus că în acest tip de școală se acționeză „cu rigurozitate, cu seriozitate maximă, cu practică făcută în firmele lor, urmând să se extindă și pe alte meserii”.

El a menționat că la Brașov a pornit greu acest tip de școală, dar a ajuns să aibă 800 de elevi, fiind șase pe un loc, iar mulți dintre absolvenți merg  mai departe la faculate.

„E o școală foarte serioasă”, a spus Flutur care a menționat că este o oportunitate care nu trebuie ratată.(T.B.)


Intră acum și în grupul de