Mesaj surpriză la deschiderea anului universitar la USV din partea vice prim-ministrului Republicii Moldova, Andrei Năstase: La Univestitatea Suceava mi-am început, în fapt, drumul în viață, am început să înțeleg lumea, să pricep oamenii, să-mi formez deprinderi corecte și să-mi profilez viitoarele mele convingeri și principii


Intră acum și în grupul de

Vice prim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Năstase, a transmis, luni, un mesaj la deschiderea anului universitar la Universitatea din Suceava, amintind că primii pași în activitatea de student i-a făcut la Suceava unde s-a simțit de la început ca acasă.

„În momentul în care am primit din partea domnului rector Valentin Popa invitația de a participa alături de domniile voastre la deschiderea anului universitar mi-am adus aminte de prima zi de cursuri aici, la Universitatea Suceava. Eram copleșit de emoții, atent la toate detaliile, îmi doream să nu supăr pe nimeni și să învăț foarte bine pentru a nu-mi face de râs fratele care, la acele vremuri, era cel mai tânăr deputat din Parlamentul Republicii Moldova și semnatar al Declarației de Independență”, a arătat Andrei Năstase în mesajul său.

El a subliniat că era foarte tânăr, de vârsta actualilor studenți și că a avut foarte mari emoții la început. „Vă mărturiesc că nu am încercat niciodată aici, la Suceava, sentimentul pe care-l are un student sosit la studii din altă țară. Mai simplu spus, m-am simțit încă de la început ca acasă, iar această senzație a devenit foarte repede o certitudine pentru mine și pentru toti colegii mei din Republica Moldova”, a adăugat demnitarul în mesajul său.

Totodată, Andrei Năstase a explicat că absența sa de la acest eveniment atât de important pentru viața academică suceveană este motivată pentru că „oamenii buni, drepți și curajoși din Republica Moldova vor susține foarte curând un nou test electoral, în fapt o altă bătălie a luptei noastre, a celor din Basarabia, pentru recuperarea libertății, demnității și conștiinței noastre naționale”.

„Bogăția cea mai de preț a Sucevei sunt oamenii ei. Așa este și la noi, dincolo de Prutul care încă ne mai desparte. Aici, în acest oraș minunat, am descoperit Cetatea lui Ștefan și simbolurile puternice ale apartenenței la un neam la fel de puternic”, a transmis Andrei Năstase.

El a adăugat că șa Univestitatea Suceava și-am început, în fapt, drumul în viață, a început să înțeleagă lumea, să priceapă oamenii, să-și formez deprinderi corecte și să-și profileze viitoarele convingeri și principii.

„Profesorii de atunci mi-au fost mai mult decât dascăli. Unii dintre ei mi-au fost adevărați părinți, iar preocuparea pentru studiu și pentru lectură mi-a fost cu adevărat cultivată de profesorii suceveni. Nu sunt vorbe mari, așa cum par la prima vedere, mai ales că cei care bine mă știu ar spune despre mine că sunt foarte atent cu toate cuvintele pe care le aleg.

Iubesc Suceava și am și astăzi, ori de câte ori ajung în acest oraș minunat, sentimentul eternului început, reluat de emotiile mele așezate într-un închipuit carusel de simțăminte aproape imposibil de explicat”, a mai adăugat vice prim-ministrul Republicii Moldova.

Andrei Năstase a mărturisit că dacă ar putea alege, și-ar începe studiile aprofundate tot aici, de fiecare dată, fără nici un fel de ezitare.

„Pentru că un oraș mare nu-i încape întotdeauna pe toți, în vreme ce un oraș mai mic, precum Suceava, știe întotdeauna să aibă grijă de fiecare în parte, așa cum a avut grijă și de mine, atunci când am sosit lângă Cetatea de Scaun a Marelui Ștefan.Universitatea Suceava rămâne pentru mine un etalon al performanței, un reper pentru întreaga viață academică românească. Onoarea de a vă transmite astăzi acest mesaj este dublată de responsabilitatea pe care orașul mi-a încredințat-o odată cu momentul în care am primit Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Suceava”, a mai transmis Andrei Năstase. 

El a adăugat că sunt puțini cei care primesc atât de multă încredere din partea sucevenilor, iar faptul că el sunt unul dintre aceștia este o mare provocare.

„Voi fi cel care va aduce mai aproape România de românii de dincolo de Prut, prin toate faptele și actiunile mele. Educația și cultura sunt reperele care vor cristaliza conștiința noastră națională, iar decizia de a dezvolta proiecte comune împreună cu orașele și universitățile românești este una din abordările mele esențiale pentru viitorul european al Chișinăului și al Republicii Moldova”, a menționat acesta.

El a urat tinerilor studenți un an universitar plin de reușite și calificative maxime.

„Vă îndemn pe toți să învățați acum și să înțelegeți la timp că viața noastră, a fiecăruia dintre noi, este suma alegerilor pe care zilnic le facem. Alegeți să învățați, dar nu uitați să fiți studenți, este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om. Închei acest mesaj făcând o sinceră plecăciune în fața dascălilor Universității Suceava, universitate atât de dragă mie. Nimic nu poate fi mai nobil decât să lucrezi zilnic și să pregătești pentru viață noi și noi generații de caractere și profesioniști care vor duce mai departe, cu mândrie și încredere, fabulosul sentiment al apartenenței la neamul nostru românesc”, a transmis Andrei Năstase. (T.B.)


Intră acum și în grupul de