Gheorghe Flutur, la deschiderea anului universitar: Universitatea poate să fie alături de noi un factor de dezvoltare a zonei, cu idei și soluții pentru marele provocări actuale


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, luni, la deschiderea anului universitar, susținerea administrației județene față de Universitatea Suceava, care este o instituție de top, care este campioană în ceea ce privește cercetarea și brevetele de invenție.

El a spus că în calitate de șef al administrației județene cheamă Universitatea „Ștefan cel Mare” la acțiuni de eliminare a decalajelor între regiunea de nord-est și celelalte regiuni ale țării.

„Universitatea trebuie să fie elementul de dezvoltare, de idei, de soluții alături de administrația publică, alături de Camera de Comerț, de mediul de afaceri, pentru realitatea economică arată că suntem la 60 la sută din PIB-ul României”, a spus Flutur.

El a subliniat că Universitatea Suceava poate, alături de administrație, să fie un factor de dezvoltare.

Flutur a anunțat că Parcul Industrial Bucovina 1 de lângă Aeroportul Suceava ar urma să primească în circa două luni arobarea pentru deschidere.

„Împreună cu dumneavoastră suntem într-un cluster. Acolo va trebui o activitate intensă de atragere de investitori”, a spus Flutur care a anunțat că săptămâna viitoare va  fi la Munchen la târgul Expo Real unde va prezenta din nou ofertele de investiții în județ.

El a arătat că alături de universitate trebuie făcute acțiuni pentru atragerea de investiții în zonă.

„Zona noastră are probleme: demografia, migrația și subdezvoltarea. Va trebui să găsim soluții la fiecare dintre ele și asta nu se poate face decât dezvoltare economică consistentă”, a spus Flutur.

Totodată, Gheorghe Flutur a salutat inițiativa USV de a deschide noi domenii de pregătire în domeniul sănătății și că speră ca în perioara următoare să fie și o Facultate de Medicină, subliniind că administrația județeană susține acest demers.

Președintele Flutur a menționat că în calitatea sa are în coordonare SJU Suceava, spital care mai are puțin ca să devină un spital clinic, iar la Departamentul de Sănătate al USV sunt trei discipline în domeniul sănătății.

„Știu bine ce înseamnă hegemonia marilor universități care nu se bucură atât de mult să mai deschideți un alt domeniu”, a spus Flutur care a arătat că dacă se va ști unde se face practică, dacă vor fi investiții concrete, USV va beneficia și de sprijinul CJ Suceava.

Președintele Flutru a mai declarat că Spitalul Județean Suceava are astăzi un centru de perfecționare a cadrelor medicale unde se pregătesc 700 de asistenți medicali pe un program european și că e bine că s-a deschis la USV un program de studii de Asistență medicală generală.

„Îmi pun mari speranțe în colaborarea cu dumneavoastră, să punem umărul pentru dezvoltarea Sucevei județului”, a spus Flutur.

El a ținut să precizeze că nu trebuie uitat că această universitate de la Suceava este parte a Universității din Cernăuți.

„Trebuie să spuneți mai răspicat- că sunteți prea timizi și spuneți încet acest lucru – că Universitatea Cernăuți, alături de cea din Cluj și cea din Iași au însemnat și înseamnă ceva în învățământul din România Mare. Eu am găsit vorbindu-se în șoaptă și despre Bucovina, parcă se temea cineva. Trebuie să vorbim mai tare și despre Bucovina și despre învățământul din Suceava ca parte a marelui învățământ din Cernăuți”, a spus Gheorghe Flutur. (T.B.)


Intră acum și în grupul de