Autorităţile judeţene caută soluţii privind operarea sistemului de colectare a deşeurilor în judeţ


Intră acum și în grupul de

Autorităţile judeţene sucevene au identificat în urma întâlnirii de marţi cu primarii din mediul urban şi cu firmele de consultanţă pentru programul de gestionare a deşeurilor în judeţul Suceava (în valoare de 50 de milioane de euro) cele cinci componente pentru care urmează să fie desemnaţi operatori judeţeni. Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Daniel Cadariu, pentru colectarea deşeurilor din cele 114 localităţi ale judeţului, pentru operarea celor cinci staţii de transfer, pentru transportul deşeurilor la cele două depozite ecologice din Moara şi Pojorâta, pentru operarea celor două depozite şi pentru operarea la staţia de sortare de la Moara, vor fi stabiliţi operatori judeţeni.

Cadariu a explicat că doar pentru activitatea de colectare a deşeurilor există în prezent, în 34 de localităţi, contracte cu 14 operatori distincţi şi că în vederea stabilirii soluţiei comune pentru colectare au fost analizate mai multe variante, cum ar fi anularea contractelor existente şi desemnarea unui operator unic, continuarea contractelor până la termenul final şi preluarea acestora, treptat, de operatorul unic. „Primarii vor analiza cu serviciile de specialitate în vederea identificării unei soluţii în ceea ce priveşte operarea în cazul colectării deşeurilor, iar săptămâna viitoare vom lua o decizie”, a spus vicepreşedintele CJ Suceava.

Peste 170 de gropi de gunoi din localităţile rurale ale judeţului Suceava urmează să fie închise din data de 16 iulie, în condiţiile în care nu au fost înfiinţate cele două depozite ecologice din judeţ prevăzute în Acordul de aderare la UE.

La sfârşitul anului 2008 s-au închis gropile de gunoi ale municipiilor Suceava şi Vatra Dornei şi oraşului Siret, deşeurile fiind acum transportate la gropile de gunoi funcţionale din celelalte oraşe ale judeţului, care şi ele se află însă în program de închidere.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a anunţat, marţi, că România riscă începerea procedurii de infringement în această toamnă din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea angajamentelor de mediu luate în ceea ce priveşte închiderea rampelor de deşeuri neconforme.


Intră acum și în grupul de