A lovit cu târnăcopul un proiectil exploziv, dar a scăpat cu viaţă


Intră acum și în grupul de

Un muncitor ce săpa la temelia unui gard se poate considera un norocos, după ce a lovit cu târnăcopul un proiectil, iar acesta nu a explodat întrucât nu avea focos. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit marţi, la prânz, cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unor elemente de muniţie, în comuna Dorneşti.

Elementele de muniţie au fost observate de către o echipă de muncitori care lucrau la fundaţia unei temelii de gard, în curtea gospodăriei lui Dumitru Ş. S-au anunţat lucrătorii postului local de Poliţie care, împreună cu un echipaj de jandarmi, au asigurat şi securizat zona respectivă până la sosirea profesioniştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pirotehniştii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri luând măsuri de evacuare a populaţiei din zonă.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat 4 proiectile explozive calibrul 76 mm, provenind din al Doilea Război Mondial.

„Deoarece elementele de muniţie nu erau echipate cu focos, putem spune că muncitorii au avut şansă, unul dintre ei, în timp ce săpa, lovind cu târnâcopul un proiectil”, precizează ISU Suceava.

Pirotehniştii au făcut un instructaj cu proprietarul şi muncitorii pentru ca, în eventualitatea executării altor lucrări de săpături în zona respectivă, să sesizeze lucrătorii postului local de Poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de