„Bucovina înaripată”, sfinţită de „Înălţare”, în centrul Sucevei


Intră acum și în grupul de

Monumentul dedicat eroilor Bucovinei, intitulat „Bucovina înaripată”, care a fost amplasat în centrul municipiului Suceava, a fost inaugurat joi, printr-o ceremonie de sfinţire de către un sobor de preoţi, în prezenţa autorităţilor locale şi a câtorva sute de suceveni. Momentul a fost urmat de depuneri de coroane de flori în memoria eroilor şi de o paradă militară.

Statuia „Bucovina înaripată” a fost realizată de sculptorul Mircea Dăneasa, are o înălţime de 8,5 metri şi este confecţionată din fibră de sticlă, patinată în culoarea bronzului. După ceremonia de inaugurare a monumentului din centrul oraşului, sculptorul Mircea Dăneasa a declarat că acesta reprezintă viziunea lui despre „eroul creştin” şi şi-a exprimat speranţa că statuia va fi realizată, până la urmă din inox, pentru a dăinui peste 2000 de ani.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că ideea amplasării unui monument al eroilor în centrul oraşului a avut-o în urmă cu trei ani, după ce a constatat că spaţiul din cimitirul „Pacea” unde se desfăşurau până acum ceremoniale în memoria eroilor şi martirilor Bucovinei, era impropriu. El a precizat că de acum aceste acţiuni vor fi organizate în centrul oraşului.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat la rândul său importanţa cinstirii eroilor Bucovinei, adăugând că trebuie omagiaţi eroii bucovineni atât din nordul, cât şi din sudul Bucovinei. „Să sperăm că la anul să fie prezenţi aici şi fraţii noştri din nordul Bucovinei”, a spus Flutur.

În timpul manifestărilor s-au înregistrat şi două incidente, unul când o femeie gălăgioasă, cu un porumbel în mână, a încercat să ajungă să discute cu primarul Ion Lungu în timpul slujbei de sfinţire, fiind îndepărtată din zonă de jandarmi, iar spre sfârşitul acţiunii, o femeie a leşinat, fiind ajutată de poliţiştii comunitari care au chemat apoi o ambulanţă.


Intră acum și în grupul de