Depozite provizorii de colectare a gunoiului din judeţ


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene caută soluţii pentru depozitarea gunoaielor din judeţ, în condiţiile în care majoritatea gropilor de gunoi se închid la mijlocul acestui an, iar lucrările la primul depozit ecologic, care abia peste un an ar putea fi funcţional, nu au demarat încă.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi că în localităţile rurale vor trebui amenajate, până la mijlocul lunii iulie, depozite provizorii de colectare a deşeurilor, betonate şi îngrădite. „Ar trebui ca în fiecare localitate să fie amenajată măcar o platformă betonată”, a precizat Flutur, care a menţionat că potrivit planului de gestionare a deşeurilor din judeţ, vor trebui înfiinţate aproximativ cinci mii de puncte de colectare a gunoaielor.

Şeful executivului judeţean sucevean a arătat că până la adoptarea master-planului privind gestionarea deşeurilor va trebui realizat studiul de impact, iar apoi ar putea cere Ministerului Mediului derogări de la punerea în aplicare a programului de închidere a gropilor de gunoi existente. „Trebuie mai întâi să arătăm că avem un calendar exact cu ceea ce avem de făcut şi apoi putem cere derogări”, a declarat Flutur.

Peste 170 de gropi de gunoi din localităţile rurale ale judeţului Suceava urmează să fie închise din 16 iulie, în condiţiile în care nu au fost înfiinţate cele două depozite ecologice din judeţ prevăzute în Acordul de aderare la UE.

La sfârşitul anului 2008 s-au închis gropile de gunoi ale municipiilor Suceava şi Vatra Dornei şi oraşului Siret, deşeurile fiind acum transportate la gropile de gunoi funcţionale din celelalte oraşe ale judeţului, care şi ele se află însă în program de închidere.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat, marţi, că România riscă începerea procedurii de infringement în această toamnă din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea angajamentelor de mediu luate în ceea ce priveşte închiderea rampelor de deşeuri neconforme.


Intră acum și în grupul de