Doar 16.000 de locuințe au rămas racordate la sistemul centralizat de termoficare din Suceava, iar restanțele populației sunt mari. Municipalitatea va aloca 10 milioane de lei în avans din subvenția pentru această iarnă pentru constituirea stocurilor de combustibil


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe, în ședința de joi, alocarea în avans a subvenției pentru producerea energiei termice în regim centralizat pentru această iarnă astfel încât societatea de termoficare să-și poată asigura stocurile de carburant în condițiile în care gradul de încasare de la populație a contravalorii facturilor este nemulțumitor.

Potrivit referatului pentru hotărârea de Consiliu local semnat de primarul Ion Lungu, în prezent, în municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 16.000 de locuințe însumând circa 48.000 de locuitori.

Energia termică este produsă în centrală de cogenerare pe biomasă aparținând S.C. Bioenergy S.A. Suceava, iar transportul, distribuția și furnizarea energiei termice sunt asigurate de operatorul S.C. Thermonet S.R.L. Suceava.

„Având în vedere că restanțele populației la plata energiei termice sunt în continuare mari, activitatea de producere a energiei termice de către S.C. Bioenergy S.A. Suceava în perioada următoare este periclitată din cauza finanțării insuficiente”, arată primarul.

El menționează că s-a adresat atât Ministerului Finanțelor Publice cât și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, evidențiind situația deficitară existentă cu privire la asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Suceava, pentru următorul sezon rece.

Totodată, Thermonet solicită de urgență plata în avans a subvenției de la bugetul local pentru energia termică destinată populației, arătând că producătorul de energie termică se află în imposibilitatea de a constitui stocul de biomasă, fapt ce va conduce la sistarea producerii de agent termic.

„Motivat de cele prezentate consider că este necesară plata în avans a subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației prin sistem centralizat și prețul local al energiei termice facturate populației, în sumă de 10.000.000 lei (inclusiv T.V.A.), pentru sezonul rece 2019-2020”, arată primarul.

El consideră că în acest fel se vor putea asigura stocurile de combustibil necesare desfășurării activității de producere a energiei termice în iarna ce urmează.(T.B.)


Intră acum și în grupul de