Municipalitatea suceveană vine cu noi facilități pentru încurajarea utilizării de autovehicule electrice în oraș, fiind vizate atât populația, dar și firmele de transport sau operatorii în turism


Intră acum și în grupul de

Conducerea Primăriei Suceava a inițiat un proiect de hotărâre care va fi supus, joi, dezbaterii în ședința Consiliului Local Suceava și care prevede noi măsuri pentru stimularea transportului cu autovehicule cu propulsie integral electrică.

În referatul de aprobare, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, arată că Uniunea Europeană militează pentru reducerea dependenței de petrol a transporturilor și că au fost emise mai multe acte normative și au fost puse la dispoziția autorităților, agenților economici și populației mai multe programe de finanțare pentru atingerea acestui obiectiv, în special prin promovarea transportului cu propulsie electrică.

Municipiul Suceava, beneficiind  de  fonduri  nerambursabile  prin  Programul  de Cooperare Elvețiano-Român, a realizat o serie de investiții pentru a crea infrastructura necesară utilizării de autovehicule electrice și au fost achiziționate autovehicule, vehicule utilitare și autobuze cu propulsie integral electrică.

Mai mult, arată inițiatorii, municipiul Suceava a mai adoptat și alte măsuri pentru stimularea investițiilor private în mobilitatea electrică cum ar fi atribuirea de autorizații taxi cu prioritate pentru taxiurile electrice, sau oferirea accesului gratuit pe o perioada limitată la infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice pentru persoanele cu domiciliul sau sediul în municipiul Suceava, dar și scutirea de impozit anual vehiculele electrice.

„Toate aceste măsuri au făcut ca numărul autovehiculelor electrice să înregistreze o creștere accentuată,  deși ponderea lor încă este redusă în totalul parcului  auto. De asemenea, mai mulți agenți economici au investit în mașini electrice pentru a le utiliza ca  mașini pentru livrări ori taxiuri. Deoarece  toate măsurile  au fost luate punctual  în diverse  acte normative,  este necesară sistematizarea acestor măsuri  și adoptarea de măsuri noi care să permită accesul la infrastructura specifică pentru turiști și alte persoane aflate în tranzit. De asemenea, unele facilitați pot fi acordate și prestatorilor  de servicii publice de transport  care aleg să investească în autobuze nepoluante”, precizează inițiatorii.

Potrivit proiectului supus aprobării, în vederea stimulării utilizării de vehicule nepoluante cu propulsie integral electrică în municipiul Suceava, se aprobă pentru proprietarii și utilizatorii de vehicule electrice care au sediul sau domiciliul în municipiul Suceava acordarea de acces gratuit la stațiile de încărcare a vehiculelor electrice din proprietatea municipiului Suceava, până în data de 29 martie 2023, scutirea de la plata impozitului pentru mijloacele de  transport cu  propulsie integral electrică, utilizarea gratuită a locurilor de parcare destinate vehiculelor electrice din parcările administrate de Primăria Suceava, exclusiv pe durata încărcării.

Totodată, în vederea stimulării transportului public cu vehicule nepoluante se aprobă scutirea de la plata taxei de eliberare a licenței de traseu și a celei de utilizare a stațiilor publice pentru autobuzele cu propulsie integral electrică, se acordă locuri speciale pentru autovehiculele electrice în cadrul procedurilor de atribuire a autorizațiilor taxi.

Proiectul mai prevede că posesorii sau utilizatorii de vehicule electrice din municipiul Suceava vor primi un custodie un card cu care pot folosi stațiile de încărcare.

Mai mult, instituțiile publice și agenții economici din municipiul Suceava ce operează în domeniul turismului, precum și administratorii de obiective turistice, pot solicita carduri în scopul de a oferi vizitatorilor acces gratuit și temporar la rețeaua de încărcare a vehiculelor electrice gestionată de Primăria Suceava.

De asemenea, posesorii sau utilizatorii de autovehicule electrice ce sunt în beneficiază de acces la infrastructura de încărcare folosind cardurile aflate în custodia Poliției Locale Suceava sau Serviciciuui Administrate Parcări.

„Aceste măsuri au ca scop, pe de o parte, reducerea poluării generate de emiterea de noxe și a poluării fonice specifice mijloacelor de transport cu motoare termice, iar pe de altă parte creșterea atractivității turistice a municipiului”, precizează inițiatorii. (T.B.)


Intră acum și în grupul de