IPS Pimen, scos basma curată de Curtea de Apel Bucureşti


Intră acum și în grupul de

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, nu a făcut Poliţie politică în perioada comunistă. În cazul în care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis că IPS Pimen ar fi făcut poliţie politică, instanţa a dispus vineri anularea a două hotărâri ale Consiliului în acest sens.

Conform Deciziei CNSAS 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, „a fost utilizat ca informator de Inspectoratul Judeţean Suceava sub numele conspirativ SIDOROVICI în perioada 1975-1977”. Soluţia dispusă de Curtea de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la pronunţarea ei. Demn de remarcat că judecătorii Curţii au ţinut “în pronunţare” decizia lor timp de 7 zile, în condiţiile în care decizia trebuia anunţată săptămâna trecută.

IPS Pimen a spus de fiecare dată că nu a făcut poliţie politică şi a dezminţit la fiecare apariţie publică informaţiile care au apărut în mass-media despre posibila sa colaborare cu Securitatea.

Arhiepiscopul Sucevei a evitat să comenteze decizia Curţii de Apel Bucureşti aşteptând comunicarea oficială a acestei instanţe de judecată. Procesul a început la Curtea de Apel Suceava care şi-a declinat competenţa pentru Curtea de Apel Bucureşti.


Intră acum și în grupul de