Primarul Sucevei, Ion Lungu, vrea clarificări în privinţa transferului cadrelor medicale


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu (PD-L), a declarat, miercuri, că actul normativ privind descentralizarea şi trecerea cadrelor medicale şcolare din subordinea Ministerului Sănătăţii la Primării este confuz, atât în ceea ce priveşte plata salariilor cât şi asigurarea dotărilor cabinetelor medicale.

Lungu şi-a exprimat îngrijorarea într-o conferinţă de presă că în cadrul procesului de descentralizare, Primăria Suceava va prelua 64 de cadre medicale şi un mediator sanitar care acum lucrează în cadrul unităţilor de învăţământ din municipiu potrivit Ordonanţei de urgenta 162 din 2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale şi nu sunt prinşi bani pentru plata salariilor acestora.

Primăria va trebui să preia zece medici generalişti şi 38 de asistenţi generalişti, 12 medici dentişti şi trei asistenţi dentişti precum şi un mediator sanitar. Ion Lungu a mai spus însă că se face o descentralizare care nu este clară întrucât actul normativ nu prevede cine asigură dotările cabinetelor şi nici nu sunt foarte clare prevederile privind asigurarea salariilor acestor persoane. El a mai arătat că descentralizarea nu trebuie să fie doar administrativă ci şi financiară şi că trebuie ca odată cu descentralizarea să se asigure şi fondurile necesare.

„Este un act neclar”, a explicat Lungu care a arătat că este nevoie de asigurarea dotărilor acestor cabinete şcolare. „Un act medical performant se poate face cu dotări performante”, a spus Lungu menţionând că prin actul normativ nu este clar cine plăteşte aceşti angajaţi, subliniind că Primăria nu are prevederi bugetare privind plata acestora.


Intră acum și în grupul de