Nenumărate premii la concursul internaţional „Mathematiques sans frontieres”, pentru elevii suceveni


Intră acum și în grupul de

Nu mai puţin de 78 de premii au fost obţinute de elevii suceveni la Concursul Internaţional de matematică aplicată „Mathematiques sans frontieres”. Potrivit IŞJ Suceava, concursul „Mathematiques sans frontieres”, prioritar în limba franceză, este un concurs între clase, care rezolvă exerciţiile de matematică aplicată în echipă, sub ghidarea profesorului clasei, redactarea explicaţiilor/justificărilor făcându-se în franceză pentru exerciţiile 2-13 şi în altă limbă modernă, la alegere, pentru exerciţiul 1, având ca timp de lucru 1 oră şi 30 de minute.

Creat în 1989 în Academie din Strasbourg, Alsace, Franţa, prin Inspection Pedagogique Regionale în colaborare cu Institutul de Recherche sur l’ Enseignement des Mathematiques ( IREM ) şi coordonat de Asociaţia Mathematiques sans frontieres, concursul, aflat acum la cea de-a XX-a ediţie, a cunoscut, an de an, o participare internaţională numeroasă.

În anul 2003, România a primit invitaţia de a participa la acest concurs, gest făcut de organizatori pentru a cinsti decizia de lărgire a UE. La Bilanţul Internaţional al organizatorilor concursului “Mathematiques sans frontieres“( MSF ) din 7 mai 2005 care a avut loc în Germania, la Bad Herrenalb, s-a decis ca în România, pentru că a desfăşurat o activitate de calitate, să se organizeze autonom începând cu anul şcolar 2005-2006.

Coordonatorul concursului „Mathematiques sans frontieres” pentru România este Tamara Sabin, profesor de limba franceză la Şcoala cu clasele I-VIII “Ion Creangă“ Suceava, iar preşedintele „Mathematiques sans frontieres”, Marinela Cristina Cimpoeşu, inspector de specialitate pentru disciplina Matematică la IŞJ Suceava.

„În urma concursului din 2005-2006 ne-au fost trimise mulţumiri scrise de către Gerard Kerneis, secretarul Asociaţiei Culturale şi Ştiinţifice „Mathematiques sans frontieres”, responsabilul echipei pentru relaţii internaţionale şi s-a luat hotărârea ca, în acel an, Adunarea Internaţională a organizatorilor concursului „Mathematiques sans frontieres” să fie în România, la Suceava, care a fost de un real succes”, precizează IŞJ Suceava.
În anul şcolar 2004-2005, România avut în concurs 18 clase, însumând 400 de elevi, iar în anul şcolar 2008-2009 a avut 193 de clase, cu un total de 5.035 de elevi. Astfel, ţara noastră se situează pe locul 5 (după Franţa, Germania, Italia şi Polonia) ca număr de elevi participanţi la concurs.

Anul acesta, în perioada 30 mai-1 iunie, la Strasbourg, în Franţa, s-a întrunit Adunarea Internaţională (AI) a organizatorilor concursului „Mathematiques sans frontieres”, la care au participat reprezentanţi ai ţărilor organizatoare (Franţa, Germania, Austria, Bulgaria, Egipt, Spania, SUA, Canada, Ungaria, India, Italia, Iordania, Letonia, Liban, Madagascar, Polonia, Rusia, Elveţia, Republica Cehă, Tunisia, Turcia).

Delegaţia României, compusă din 10 persoane (7 profesori de matematică, 2 de limba franceză şi 1 de limba engleză ), s-a alăturat ţărilor participante în concurs şi a prezentat bilanţul pedagogic propriu, impresiile profesorilor/elevilor privitoare la concursul din acest an, activând apoi pe atelierele de lucru propuse de Academia din Strasbourg.

În acest an, elevii suceveni au obţinut 7 premii I, 8 premii II, 11 premii III şi 18 premii speciale la MSF junior (pentru clasele V-VI) şi 9 premii I, 7 premii II, 7 premii III şi 12 premii speciale la MSF (pentru clasele VII-IX), diplomele acestora fiind semnate de rectorul Academiei din Strasbourg
Anul viitor, în perioada 22-24 mai, Adunarea Internaţională va avea loc în Germania.


Intră acum și în grupul de