Primăriile sucevene trebuie să adopte până vineri HCL în vederea transferării conductelor de gaze la Transgaz

Cele 56 de primării din judeţul Suceava, care vor beneficia de aducţiunea de gaze naturale prin proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, urmează să adopte în regim de urgenţă, până vineri, Hotărâri de Consiliu Local prin care, fiecare în parte, vor preda cota indiviză din aceste investiţii care urmează să fie continuate de Transgaz. Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, Daniel Cadariu, vor fi de asemenea făcute demersuri pentru recuperarea contravalorii acestor investiţii ce vor fi transferate la Transgaz. El a mai menţionat că toate aceste HCL vor fi anexă la nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care se va aproba transferul.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, la Suceava, “acordul total” al Ministerului Economiei de preluare integrală, prin Transgaz, a conductelor magistrale de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi şi continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. “Avem resurse şi disponibilitatea”, a spus Videanu, care a precizat că va trebui creat cadrul legal pentru preluarea acestei investiţii. El a mai arătat că împreună cu Ministerul de Finanţe va fi realizat un “montaj financiar” pentru punerea în funcţiune a investiţiilor realizate prin acest proiect de utilităţi.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale după ce pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri. Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut. Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

loading...