Primarul Ion Lungu, prim vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, anunță că va discuta cu premierul Ludovic Orban mai multe probleme ale municipiilor


Intră acum și în grupul de

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România se va întruni, marți, la sediul instituției din București pentru a discuta probleme cu care se confruntă municipiile din țară și va pregăti întâlnirea de marți după amiaza cu premierul Ludovic Orban.

Prim vicepreședintele AMR, primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că în cadrul întâlnirii cu premierul Ludovic Orban vor fi mai multe teme, iar prima va fi legată de stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Lungu a mai spus că AMR cere Guvernului ca începând cu ianuarie 2020 că asigurare finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav și a  indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav .

Totodată, primarii de municipii vor ca stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităților-administrativ teritoriale, să fie făcută prin Legea finanțelor publice locale și nu prin Legea bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019.

În acest sens, este necesară modificarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor  32 și 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale,  conform Acordului încheiat între UNCJR, AMR și AcoR, susțin primarii.

AMR mai vrea și transparentizarea activității ANAF și crearea posibilității ca administrația publică locală să aibă acces permanent la informațiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit a bugetelor locale.

Primarii cer și reglementarea legală a obligației MFP prin DGFPL de a transmite, începând cu data de 1 ianuarie 2019, trimestrial, către toate localitățile, informații privind  incasarile totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei localități, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici și mijlocii, cât și de contribuabilii mari.

Tot AMR mai solicită premierului constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale în vederea asigurării contribuției proprii a acestora la proiectele finațate din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit primarilor, contribuția proprie a localităților ar urma să fie finanțată din Fond astfel: cuantum de ½ la semnarea contractului de finanțare a proiectului, iar diferența de ½ la finalizarea implementării proiectului. (T.B.)


Intră acum și în grupul de