Rectorul USV, Valentin Popa, de Ziua Bucovinei: Avem datoria de a păstra vie Bucovina. USV este promotor de export a valorilor europene în spațiul din afara granițelor


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a declarat, joi, la ședința solemnă de Ziua Bucovinei organizată la Palatul Administrativ, că este important să fie păstrată vie Bucovina, arătând că înțelegerea dintre Hitler și Stalin a făcut ca Bucovina să fie împărțită în două.

„Avem datoria de a păstra vie Bucovina”, a spus Popa care a menționat că prin pactul de atunci s-a pierdut Universitatea Cernăuți, a treia din România, o mare universitate care a asigurat mulți ani formarea elitelor românești.

„Odată cu pierderea acestei universități Guvernul României a înființat o universitate care să asigure formarea elitelor și a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar și în nord-estul țării. Așa a luat ființă Institutul Pedagogic din Suceava, transformat ulterior în Universitatea „Ștefan cel Mare””, a spus Valentin Popa.

El a subliniat că USV își ia în serios rolul de promotor, de export a valorilor europene în spațiul din afara granițelor.

„Suntem de mai mulți ani promotori ai strângerii legăturilor educaționale și culturale cu românii de peste graniță și avem cu ce să ne mândrim”, a declarat Popa.

Rectorul USV a menționat că se intră deja în al șaselea an de funcționare a Lectoratului român de la Universitatea Cernăuți realizat doar printr-o convenție universitară deoarece încă nu s-a căzut de acord între guvernele celor două țări privind educația.

El a anunțat că acest export de bune practici a făcut ca USV să primească o cerere din partea Universității Tehnice din Odessa și că de două luni funcționează și acolo un Lectorat în limba română asigurat de USV, subliniind că Universitatea din Odessa chiar vrea să înființeze programe în limba română care vor fi în dublă diplomă cu USV.


Intră acum și în grupul de