De Ziua Bucovinei, Gheorghe Flutur vorbește de priorități în relația cu regiunea Cernăuți: Deschiderea de noi puncte de frontieră, trenul Suceava-Cernăuți, proiecte trasfrontaliere, drumul expres Siret-Suceava-București și dezvoltarea economică


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit, joi, la ședința solemnă cu prilejul Zilei Bucovinei despre cooperarea cu nordul Bucovinei și ce ar putea face autoritățile județene pentru dezvoltarea relației cu această parte a Bucovinei.

„Legat de nordul Bucovinei sunt lucruri care depind de noi și lucruri care nu depind de noi. Dacă acelea care depind de noi le vom face va fi un pas uriaș pentru frații noștri”, a spus Flutur.

El a menționat că sunt promovate multe proiecte transfrontaliere cu Cernăuți.

„Aștept să se instaleze noua putere de la Cernăuți. Recent a fost numit noul guvernator, un om pe care îl știu destul de bine pentru a avea discuții despre marile proiecte”, a spus președintele Flutur.

El a spus că așa cum județul Suceava a putut spriji localități din Republica Moldova, pentru că există posibilitatea legală, își dorește să o poată face și în regiunea Cernăuți, dar că e nevoie de modificarea legislației.

Președintele Flutur a arătat că s-au încheiat alegerile și în Ucraina și în România și că poate de la cel mai înalt nivel se vor putea schimba lucrurile.

El a spus că este importantă deschiderea de puncte de frontieră și la Ulma și la Izvoarele Sucevei și la Vicovu de Sus pentru că sunt așteptate de „frații noștri”.

„La Vicov, dacă ne lasă, în trei ore putem deschide punctul de frontieră. Depinde doar de partea ucraineană”, a declarat Flutur.

El a anunțat că a reluat proiectul trenului Suceava-Cernăuți, un proiect care a fost blocat în ultimii doi ani

„Cât de frumos este ca tineri să vină să viziteze Cetatea lui Ștefan cel Mare sau Voroneț, sau Putna și noi să mergem să vizităm capitala Bucovinei întregi”, a spus președintele Flutur.

El a mai declarat că dorește și schimbarea la față a intrării în UE prin Vama Siret care arată rușinos.

„Aștept zilele următoare o discuție guvernamentală pe drumul expres Siret-Suceava-București”, a mai spus Flutur.

El consideră că astfel de lucruri concrete trebuiesc realizate, dacă dorim apropierea de „frații”  de peste graniță.

„Dacă economic nu ne dezvoltăm, nu vom avea argumente”, a spus  Flutur. (T.B.)


Intră acum și în grupul de