Regiunea NE, fruntaşă la promovarea de proiecte finanţate prin POR


Intră acum și în grupul de

Regiunea de dezvoltare nord-est este „fruntaşă” la promovarea de proiecte de finanţare prin POR, a declarat vineri, preşedintele CRDNE, Gheorghe Flutur, în urma şedinţei Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est, care s-a desfăşurat la Suceava. El a arătat că au fost depuse foarte multe proiecte pe infrastructura de transport, modernizarea şcolilor sau dezvoltarea oraşelor, valoarea acestora depăşind suma alocată. Potrivit lui Flutur, în urma discuţiilor din CRDNE s-a constatat că la licitaţiile pentru desemnarea executantului se fac unele economii, preţul licitat fiind mai mic decât preţul estimativ al proiectului condiţii în care sumele economisite vor putea fi redistribuite şi că, în perioada următoare se va face o ordonare a proiectelor prioritare ce ar putea fi finanţate din economii.

Totodată, Flutur a spus că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se plâng că există contestaţii la licitaţii ceea ce determină întârzieri la implementarea proiectelor. Mai mult, preşedintele CRDNE a mai arătat că reprezentanţii autorităţilor locale sunt îngrijoraţi de finalizarea contractelor în condiţiile în care multe firme care s-au prezentat la licitaţii au venit cu preţuri foarte mici, chiar şi cu 40 la sută mai mici decât valoarea estimată. El a avertizat firmele respective că vor trebui să se încadreze în sumele licitate întrucât la aceste programe cu finanţare europeană nu se pot suplimenta fondurile.

Gheorghe Flutur a mai menţionat că autorităţile locale şi-au exprimat nemulţumirea că băncile acordă credite „foarte scumpe” în vederea cofinanţării proiectelor şi consideră că se impune o schimbare de comportament a băncilor, dar şi capitalizarea băncilor de stat pentru a se acorda credite, astfel încât să se poată asigura absorbţia fondurilor comunitare.


Intră acum și în grupul de