Comunitatea evreilor din Suceava va celebra Sărbătoarea Luminii. Prima lumânare a Menorei dedicată acestei sărbători urmează să fie aprinsă duminică, la lăsarea întunericului


Intră acum și în grupul de

Membrii Comunităţii Evreieşti din Suceava vor celebra începând din 22 decembrie şi până în seara zilei 30 decembrie Hanuka sau Sărbătoarea Luminii, iar prima lumânare a Menorei dedicată acestei sărbători urmează să fie aprinsă duminică, la lăsarea întunericului.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, profesorul Sorin Golda, a declarat pentru NewsBucovina, că Hanuka sau Sărbătoarea Luminii, aşa cum este cunoscută popular, este una dintre sărbătorile iudaice cu o semnificaţie aparte pentru evreii din toată lumea.

El a spus că sărbătoarea, care durează opt zile, are ca simboluri istorice încercarea seleucizilor de a impune  zeităţile grecilor peste tradiţia iudaică monoteistă, urmată de alungarea acestora din Ierusalim în urma revoltei evreilor condusă de fraţii Macabei, dar şi repunerea credinței iudaice în drepturile ei și rededicarea Templului din Ierusalim.

Profesorul Sorin Golda a explicat că tradiţia aprinderii lumânărilor Hanukiei aminteşte de minunea săvârşită de Dumnezeu, adăugând că atunci când seleucizii au fost alungaţi din Ierusalim, în templu a mai fost găsit doar un recipient cu ulei sfinţit care, în mod normal, ajungea doar pentru o zi, însă uleiul Menorei a ars timp de opt zile.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava a mai spus că Hanuka este o sărbătoare a familiei, iar în ajunul sărbătorii, la lăsarea întunericului, se reuneşte întreaga familie şi se aprinde prima lumânare cu şamaşul- o lumânare ajutătoare- începând din partea dreaptă a Hanukiei, iar Menora specială cu nouă braţe se aşază, de obicei, în dreptul ferestrei casei pentru a aminti public de miracolul de Hanuka, apoi în seara următoare se adaugă o altă lumânare în partea din stânga a celei dintâi, astfel că până în a opta seara sunt aprinse toate luminile Hanukiei.

Profesorul Sorin Golda a precizat că Sărbătoarea luminii va fi celebrată duminică, începând cu ora 17,00, şi la sediul comunităţii, unde va fi aprinsă prima lumânare a Hanukiei, urmată de o rugăciune specială şi de o masă festivă la care vor fi servite mâncăruri preparate cu ulei şi dulciuri tradiţionale, între care şi gogoşile umplute cu gem.

El a menţionat că, potrivit obiceiului, copiii vor primi din partea Comunităţii Evreieşti Suceava o sumă de bani, “Hanuka geld”.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de