Comisarii de mediu, ameninţaţi cu moartea de primarii din comunele sucevene


Intră acum și în grupul de

Comisarii judeţeni ai Gărzii de Mediu Suceava au păsuit în ultima perioadă primăriile din judeţ pentru a le da posibilitatea să se ocupe de formalităţile necesare închideri gropilor de gunoi şi găsirii soluţiilor pentru depozitarea deşeurilor ce se vor produce de la închidere, termenul fiind 16 iulie. La întâlnirea ce a avut loc luni, la CJ Suceava între reprezentanţii autorităţilor locale şi vicepreşedintele CJ Suceava, Dan Cadariu , reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava şi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava s-a constat că primarii nu s-au îndeletnicit deloc pe această problemă.

„Noi v-am tot verificat şi am trasat nişte măsuri pe care trebuia să le duceţi la îndeplinire. Am fost acuzaţi că facem controale politice. Noi facem doar politica mediului”, s-a adresat primarilor din sală, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. Aceasta a ţinut să precizeze că unii comisari chiar au fost ameninţaţi de reprezentanţii autorităţilor locale. „Mă uit în sală, şi unii dintre dumneavoastră ştiu despre cine vorbesc, dar nu voi face nominalizări. Au fost colegi de-ai mei care au fost ameninţaţi, în timpul controalelor, de către unii dintre dumneavoastră că vor fi aruncaţi în apă sau că vor fi omorâţi. Dacă nu veţi colabora, controalele se vor finaliza cu procese verbale de contravenţie”, a declarat Adriana Iordache, cu precizarea că primăriile ar trebui să ia exemplul bun al primăriei din Gura Humorului. Aceasta a mai adăugat că interes sporit au arătat şi primăriile din Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc.

Primăriile comunelor sucevene vor fi obligate de la mijlocul acestei luni să depoziteze deşeurile menajere pe cele trei mari rampe urbane din judeţ ce vor fi închise la sfârşitul anilor 2010 sau 2011. Obligaţia intră în vigoare începând cu 16 iulie 2009, data la care, în conformitate cu negocierile cu Uniunea Europeană la Capitolul 22 „Mediu”, gropile de gunoi din mediul rural trebuie închise.

Autorităţile locale din judeţ trebuie să încheie contracte pentru transportul deşeurilor şi depozitarea acestora la cele trei rampe ce au termene de închidere 16 iulie 2010- Fălticeni şi 16 iulie 2011 Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

În cadrul întâlnirii de la CJ Suceava s-a constatat că numărul primăriilor care s-au conformat şi a celor preocupate de realizarea acestui lucru este foarte mic.
„Dacă noi eram ascultaţi şi dumneavoastră vă dădeaţi interesul nu se ajungea la acest lucru”, a afirmat Adriana Iordache.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara că dacă se va dovedi că perioada de conformare nu a fost respectată din motive independente de Ministerul Mediului, primăriile vor fi co-plătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană.


Intră acum și în grupul de