Acasă Actualitate Judecătorii Curţii de Apel Suceava vor recurge la proteste dacă se legiferează...

Judecătorii Curţii de Apel Suceava vor recurge la proteste dacă se legiferează diminuarea sporului pentru activități în condiții grele şi vătămătoare și eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților: Stabilitatea financiară a magistraților nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile profesiei


Intră acum și în grupul de

Adunarea Generală a Curții de Apel Suceava s-a întrunit, luni, și a anunțat că judecătorii ar putea declanșa proteste, fără a afecta judecarea cauzelor urgente şi care nu pot fi amânate, dacă se legiferează diminuarea sporului pentru activități în condiții grele şi vătămătoare și eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților.

Într-un comunicat de presă, se arată că Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava, întrunită, luni, a analizat efectul potențial al diminuării sporului pentru desfășurarea activității în condiții grele şi vătămătoare precum şi al eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților, constatându-se că aceste măsuri, aflate în procedură avansată de legiferare, sunt de natură să afecteze independența puterii judecătorești.



Potrivit sursei citate, stabilitatea financiară a magistraților nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile profesiei, reglementate pentru garantarea independenței şi imparțialității lor, aspect statuat şi prin decizii ale Curţii Constituționale – Decizia nr. 20/2000 și nr. 873/2010.

De aceea,  Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava face un apel în sensul respectării echilibrului puterilor legislativă, executivă şi judecătorească și evitării oricăror măsuri de natură a submina autoritatea judecătorilor.

„Drept urmare, în situația în care vor fi adoptate măsuri de diminuare a drepturilor salariale de natură a încălca statutul constituțional al magistraților, judecătorii Curţii de Apel Suceava își rezervă dreptul de a iniția acțiuni de protest fără a afecta judecarea cauzelor urgente şi care nu pot fi amânate”, anunță judecătorii suceveni.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version