Costul încălzirii în municipiul Suceava crește cu 15 la sută de la 1 ianuarie 2020. Prețul gigacaloriei va fi majorat de la 180 de lei la 207 lei, fără TVA. Thermonet ceruse încă din luna iulie majorarea tarifelor


Intră acum și în grupul de

Prețul încălzirii în municipiul Suceava va fi majorat începând cu data de 1 ianuarie 2020 de la 180 de lei fără TVA în prezent la 207 lei, fără TVA.

Potrivit unui proiect de hotărâre care urmează să fie adoptat în ședința Consiliului Local Suceava din 30 ianuarie se va aproba majorarea prețului pentru energia termică transportată, distribuită și furnizată  de Thermonet S.R.L. de la 180 lei/Gcal (exclusiv T.V.A.) la 207 lei/Gcal (exclusiv T.V.A.), începând cu luna ianuarie 2020.

Tariful de 207 lei/Gcal (fără T.V.A.) se împarte pe cele două componente, respectiv: 78,87 leițGcal (fără T.V.A.) pentru serviciul de transport și furnizare a energiei termice, practicat pentru agenții economici alimentați din rețeaua de transport a agentului termic și 128,13 leițGcal (fără T.V.A.) pentru serviciul de distribuție și furnizare a energiei termice.

 Totodată, se aprobă prețul local pentru energia termică destinata populației de 480, 18 lei/Gcal (inclusiv T.V.A.) precum și prețul local pentru energia termică destinată agenților economici de 403,51 lei/Gcal (exclusiv T.V.A.), începând cu luna ianuarie 2020.

Prin H.C.L. nr. 283/15.10.2018 s-a aprobat prețul local pentru energia termica destinata populației de 448,05 lei/Gcal (inclusiv T.V.A.), precurn i a pretului pentru energia termica destinata agentilor economici de 376,51 lei/Gcal (exclusiv T.V.A.), incepand cu data de 9 noiembrie 2018. Prețul local la care se factureaza energia termica pentru populație este de 240 lei/Gcal (inclusiv T.V.A.).

Inițiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, arată că prețul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice de 180 lei/Gcal (exclusiv T.V.A.) a fost stabilit în baza Contractului de concesiune încheiat cu Thermonet S.R.L., în urma procedurii de licitație.

El precizează că, prin hotărâre, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat Bilanțul Termoenergetic la Thermonet S.R.L. pentru sistemul de alimentare cu energie termică a municipiului Suceava, iar printr-o adresă din luna iulie, Thermonet a solicitat Consiliului Local al municipiului Suceava aprobarea modificării prețului la energia termică transportată, distribuită și fumizată populației motivând inflația, creșterea prețului la energia electrică și debranșările unor consumatori de la sistemul centralizat de energie termică.

Primarul subliniază că modificarea prețului la energia termică nu a fost propusă aprobării Consiliului Local în ședința din august 2019 din cauza lipsei avizului A.N.R.E. care a fost emis însă în 25 noiembrie și care consideră justificată modificarea prețului.


Intră acum și în grupul de