Primele îmbolnăviri de gripă din acest sezon rece din Suceava au fost înregistrate la doi adulţi şi un adolescent la începutul lunii ianuarie și au necesitat internarea în spital

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat pentru NewsBucovina că în sezonul rece 2019- 2020, în judeţul Suceava au fost înregistrate primele trei cazuri de gripă, pacienţii fiind internaţi în spital.

Grădinariu a spus că de la debutul campaniei de vaccinare gratuită şi până în prezent au fost vaccinate antigripal 37. 240 de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Monica Terteliu, a declarat pentru NewsBucovina că în prima săptămână a acestui an au fost diagnosticaţi şi internaţi în spital cu gripă trei pacienţi, din care doi adulţi şi un adolescent, unul dintre ei fiind din Suceava, iar doi din mediul rural.

Ea a spus că pacienţii au avut o formă uşoară a bolii şi s-au prezentat la spital cu febră, dureri de cap, mialgie, stare generală influenţată de boală, confirmarea diagnosticului realizându-se prin teste rapide.

Medicul sucevean a precizat că doi dintre pacienţii trataţi în această secţie au fost deja externaţi, iar al treilea este internat şi se află sub tratament.

Medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase a subliniat că vaccinarea împotriva gripei reprezintă cea mai bună modalitate de prevenire a îmbolnăvirii adăugând că nu e prea târziu ca persoanele care încă nu s-au vaccinat antigripal să-şi administreze vaccinul.

Medicul Monica Terteliu a mai spus că nu trebuie neglijate nici măsurile de igienă individuală, respectiv spălatul mâinilor, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse.

Ea a menţionat că pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi gripă, în special, se recomandă persoanelor diagnosticate cu aceste afecţiuni să evite contactul cu alte persoane, dar şi colectivităţile şi aglomeraţiile.

Totodată,  în cazul apariţiei simptomelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru diagnostic şi stabilirea tratamentului adecvat.

(L.B)

loading...